Gradonačelnik Kasumović: Građani Nemilskog sliva danas mogu da slave

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH sa 26 glasova ZA usvojen je Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o donošenju prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine “Autocesta na koridoru Vc” za period od 20 godina. Na ovaj način spriječili smo neviđenu nepravde koju je SDA pokušala učiniti prema mještanima Nemile kod Zenice, saopćeno je iz Grada Zenica.

Usvajanje Prijedloga rezultat je mukotrpne borbe Gradske uprave Zenica na čelu sa mnom, s obzirom na to kako su se visokopozicioniranom članu SDA Naidinu Ahmetspahiću, kako je izjavio, “pomiješali mailovi” u kojima su bila pisma EU sa pripremljenom prezentacijom za javnu raspravu koja nikada nije održana iako je EU insisturala na tome. Pored Ahmetspahića, za uskraćivanje priključka u Nemili zaslužan je i vijećnik SDA iz prethodnog saziva Ekrem Ćosić, kao predstavnik mjesne zajednice, te Nijaz Lužić, kadar SDA.

Uspjeli smo se, prije svega, izboriti da se ovaj Prijedlog nađe na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a zahvaljujući dodatnim naporima i pravovremenog informisanja javnosti uspjeli smo natjerati zastupnike da podrže ovaj Prijedlog. Razmatranje ovog Prijedloga na današnjoj sjednici je još jedna potvrda da se ovo isključenje nije planiralo iako su u SDA tvrdili drugačije, ali i da je dugogodišnji trud i rad Gradske uprave Zenica na kraju uspio i urodio plodom.

Kako je moguće vidjeti iz dopisa koji prilažem, on je upućen 4. oktobra 2016. godine, a ja sam zvanično postao gradonačelnik 11. novembra 2016. godine. Dakle, dopis je stigao puno prije moga dolaska, zato SDA laze i pokušava obmanuti građane. Međutim, jedini krivac za ovaj propust i pokušaj degradiranja stanovništva Nemile je upravo SDA koja je zanemarila dopis.

Želim podsjetiti svoje sugrađane kako je “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad”, također, organizirala mirno okupljanje mještana Nemile u znak protesta zbog uskraćivanja za izlazak na autoput Koridor Vc. Mještani Nemilske regije su zaslužili da se spriječi pokušaj ove nepravde prema njima, a za šta sam se maksimalno sve ovo vrijeme borio. Drago mi je da smo danas svjedočili kako smo stali ukraj, barem gdje to možemo, bezobrazlucima loših politika koje nas vode u propast.

Lično sam u vise navrata naložio resornim službama Grada Zenica da pišu dopise JP “Autoceste FBiH” i upozore ih kako bi nepostojanje ulaza, odnosno izlaza na autocesti Koridora Vc kod Nemile imalo nesagledive posljedice po stanovništvo ovog kraja.

Nelogično je da prilikom izrade glavnog projekta nije planirano priključenje na autocestu kod Nemile, odnosno isključenje sa nje. U ovom mjestu gravitira oko 20.000 ljudi. Naselja Nemilskog sliva godinama su bila zapostavljena, sa lošom putnom i drugom infrastrukturom. Od uprave Javnog preduzeća Autoceste FBiH tražio sam da izvrše korekciju glavnog projekta na ovoj dionici, što bi podrazumijevalo i izgradnju petlje u Nemili.

Učinio sam sve što je u mojoj moći da se ova tačka nađe na dnevnom redu sjednice ali i da bude usvojena, što je najbolja potvrda da sam sve vrijeme bio rame uz rame sa mještanima Nemile. Zajedničkim snagama dobili smo ovu bitku, ali i spriječili neviđenu sramotu i nepravdu koju je zenička SDA pokušlala učiniti prema ovom naselju.

Građani Nemilskog sliva danas mogu da slave jer mnogi nisu ni svjesni koliko je ovo isključenje odnosno uključenje važno za razvoj ovog kraja!

Grad Zenica

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU