Gradonačelnik Kasumović prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja “Oktobra, mjeseca zaštite od požara”

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prisustvovao je današnjoj svečanosti u povodu obilježavanja “Oktobra, mjeseca zaštite od požara”, koja je održana u krugu Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Zenica. Osim gradonačelnika, svečanosti su prisustvovali i Amra Mehmedić, premijerka Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), ministri u Vladi ZDK, Admir Gazić, policijski komesar MUP-a ZDK, predstavnici EUFOR-a…

Svečanost je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine te svečanim postrojavanjem pripadnika PVJ Zenica i pripadnika Samostalne službe za zaštitu i spašavanje Grada Zenica, nakon čega se prisutnima obratio gradonačelnik Kasumović.

“Nažalost, kada sam došao za nezavisnog gradonačelnika sve je bilo zapušteno pa i vatrogasci. U međuvremu, Grad Zenica uložio je milionska sredstva u vatrogasce, zbog čega oni danas slove za jedne od najopremljenijih profesionalnih brigada u državi sa najmodernijom opremom. Koliko mi je poznato, uspješno odgovaraju svim zadacima i izazovima sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Grad Zenica, pored PVJ Zenica, ima i Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica koje, također, finansira, te šest spasilačkih službi koje su pri Službi civilne zaštite Grada Zenica. Njih, također, finansijski pomažemo i opremamo za ne daj Bože. Grad Zenica pomaže i drugim gradovima kada su požari, a podsjećam da smo poslali ekipu i ustupili opremu kada je bila akcija spašavanja ljudi nakon razornih zemljotresa u Turskoj. Tada se, također, pokazalo koliko je pametna i korisna bila nabavka psa Atosa, koji je upravo u Turskoj pronalazio unesrećene ispod ruševina. Dakle, sve ono što su od nas tražili evropski standardi, to smo i osigurali. Preostalo je još da investiramo u sam prostor gdje je smještena PVJ Zenica, ali imamo problema sa neriješenim imovinsko-pravnim odnosima jer se ispostavilo da je ova zgrada od rudnika i radimo na tome. Grad Zenica je četvrti grad u državi i mora imati najopremeljeniju jedinicu. Dabogda nikada nikome ne trebali, ali oni moraju biti na visini zadatka sa najsavremenijom opremom, a danas smo vidjeli da je to uistinu tako”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Na svečanosti su uručena priznanja i zahvalnice najzaslužnijim pojedincima u PVJ Zenica, dok je novčane nagrade četvorici vatrogasaca uručio Sindikat Grada Zenica.

Ovom prilikom izvedene su taktično-pokazne vježbe koje su najbolje predstavile stručnost i opremljenost zeničkih vatrogasca, a svečanost je bila prilika da se prezentira i novo vatrogasno vozilo te oprema koju posjeduje Služba civilne zaštite Grada Zenica.

The post Gradonačelnik Kasumović prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja “Oktobra, mjeseca zaštite od požara” appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU