Gradonačelnik Kasumović ugostio delegaciju Muftijstva zeničkog: Razgovarano o izgradnji Islamskog centra

Muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje u Muftijstvu Edin Kavazović posjetili su Gradsku upravu Zenice gdje im je domaćin bio gradonačelnik Fuad Kasumović.

Muftija Dizdarević je izvijestio gradonačelnika Kasumovića o statusu projekta izgradnje Islamskog centra u Zenici.

Naveo je da se radovi bliže kraju te da se svečano otvorenje očekuje krajem septembra ove godine.

Izgradnja Islamskog centra u Zenici je svojevrstan historijski događaj za Islamsku zajednicu i Zenicu uopšte. U arhitektonskom smislu to će biti ukras Zenice. Radi se o prostoru oko 5.500 metara kvadratnih koji će imati biblioteku, čitaonicu za studente, vrtić, konferencijske sale, restoran, kafić. Nastojat ćemo ostvariti ideju da to u dogledno vrijeme postane zenička medresa, s obzirom da je Zenica jedini od većih gradova u Bosni i Hercegovini koji nema medresu, a u tom smislu postoji duga tradicija u vidu Sultan-Ahmedove medrese“, naglasio je muftija Dizdarević.

Zahvalio se Gradskoj upravi i gradonačelniku Kasumoviću na dosadašnjoj finansijskoj i drugoj podršci datoj s ciljem realizacije ovog projekta, posebno vanjskog uređenja.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je rekao da će Gradska uprava nastaviti s podrškom Medžlisu Islamske zajednice Zenica te dodatno podržati realizaciju generacijskog projekta izgradnje Islamskog centra.

Također je dodao da je data podrška džematima u nekoliko mjesnih zajednica.

Na susretu je razgovarano i o organizaciji Vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2022“.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU