6.5 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Gradonačelnik Tuzle posjetio fabriku obuće „Intral“ BH

Gradonačelnik Jasmin Imamović, sa saradnicima, danas je posjetio tuzlansku fabriku obuće „Intral“. Povod posjete gradonačelnika je polaganje završnog ispita obućara – stipendista Grada Tuzle, koji su u ovoj fabrici uz mentore i praktičnu nastavu sticali znanja za obavljanje poslova u proizvodnji obuće.

Gradonačelnik Imamović u svom obraćanju poželio je sretan ispit svim učenicima, te im uručio zahvalnice. „ Nastavit ćemo sa ovim poticajem, a ja se zahvaljujem Mješovitoj srednjoj školi na saradnji i razumjevanju i naravno firmi „Intral“. Trebamo sarađivati sa nastavnicima i direktorima osnovnih škola, kako bi djeca, koje imaju sklonosti, blagovremeno bila prepoznata i usmjerena u zanatske škole, pogotovo što ih po završetku čekaju sigurna radna mjesta, a u toku školovanja mi pružamo finasijsku podršku“, istakao je gradonačelnik Imamović.

Direktor Intrala, Alija Šehović, istakao je da je tržištu rada potreban ovaj kadar i da u ovim učenicima vidi dobar potencijal, te se nada da će nakon završenog ispita i školavanja biti radno angažovani u ovoj firmi.

gradonačelnik tuzle posjetio fabriku obuće „intral“ bh

Analizom potreba privrednih subjekata, uočen je problem nedostatka kvalificirane radne snage u određenim proizvodnim zanimanjima, uglavnom obućara, krojača, te metalskih zanimanja – bravara, metalostrugara. Iz tog razloga, Grad Tuzla je od 2016. godine, u cilju unapređenja upisne politike, kako bi se stimulisalo obrazovanje navedenih deficitarnih kadrova, u okviru svojih mjera aktivne politike zapošljavanja, uveo mjeru stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja, za koje je tržište rada iskazalo potrebu. Od 2016. godine, u program stipendiranja učenika za deficitarna zanimanja uključeni su učenici upisani u I razred za zanimanje obućar, učenici upisani u za zanimanje bravar-cjevar i metalostrugar, a od 2017. godine, u program stipendiranja uvedeno je zanimanje – slastičar.

Grad Tuzla ovaj projekat realizujeo u saradnji sa srednjim školama u Tuzli, u kojima se školuju učenici za navedena deficitarna zanimanja, kao i sa partnerskim firmama u kojima je obezbjeđena praktična nastava i obuka u toku školske godine. Fabrika obuće „Intral“ je zajedno sa Mješovitom srednjom školom potpisala ugovor o saradnji, a Gradska uprava grada Tuzle je stipendirala učenike koji su upisali ovaj smjer. Od 2016. godine, veoma uspješno je realizovan projekat stipendiranja učenika za zanimanje obućar, koji su tada upisani u prvi razred za ovo zanimanje, a sve u saradnji sa partnerskom firmom „Intral” i Mješovitom srednjom školom Tuzla. U 2018. godini, iz Budžeta grada Tuzle uplaćena je stipendija učenicima koji su u školskoj 2018/2019. godini upisani u treći razred za zanimanje obućar. Visina stipendije iznosila je 500,00 KM po učeniku, za svaku školsku godinu. Za 2019. godinu u Budžetu Grada Tuzle planirana su sredstva za nastavak ovog projekta, odnosno za stipendiranje deficitarnih zanimanja za kojima će biti iskazane potrebe na tržištu rada, za školsku 2019/2020. godinu. Fabrika obuće „Intral“ , ovim projektom dobila je dodatni impuls u ojačanju kadra na koji se u budućnosti ozbiljno računa.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima