Gradonačelnik Tuzle reagovao na izjavu Dragana Čovića: ‘Tuzla jeste svijetli primjer multietničnosti’

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio je da je „Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost te da su rijetke takve sredine u Bosni i Hercegovini“, te da bi „volio da je takva situacija u Tuzli“ i da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama što govori o politici koja se vodi.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pretpostavlja da je Čović mislio na situaciju u Vladi Tuzlanskog kantona, koja se prvo oglušila na upozorenja SDP-ove zastupnice u Skupštini Tuzlanskog kantona, Vedrane Petrović, kako se time što nema nijednog Hrvata na ministarskim pozicijama u Vladi TK krši Ustav Federacije BiH, Ustav TK i Zakon o Vladi TK. Nakon toga je i Ustavni sud Federacije BiH donio mišljenje da je sastav Vlade Tuzlanskog kantona u suprotnosti sa Ustavom FBiH, ali nacionalni sastav Vlade TK je još uvijek ostao nepromijenjen, tj. neusklađen sa Ustavom i Zakonom.

˝Gospodine Čoviću, niste jedini koji miješaju Tuzlu i Tuzlanski kanton, a između vlasti Grada Tuzle i Vlade Tuzlanskog kantona razlika je kao između neba i zemlje, pa vas molim da ne miješate ta dva, toliko različita pojma. Kada se već obraćate javno i (opet) prozivate Tuzlu, ponovo vam saopštavam da je u Tuzli, prema Popisu stanovništva iz 1991. godine bilo 15,5% Hrvata, a da se na Popisu 2013. godine u Tuzli 13,9% stanovnika izjasnilo kao Hrvati. Dalje vam želim saopštiti da je među uposlenima u Gradskoj upravi 14% Hrvata, a da je zastupljenost Hrvata na čelnim pozicijama u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla znatno veći procenat Hrvata od njihove zastupljenosti i na jednom i na drugom popisu stanovnika u gradu Tuzli˝, izjavio je Imamović.

Kako je istakao, niko od Hrvatica i Hrvata na ovim pozicijama nije zato što je pripadnik jednog naroda, nego zbog svojih kompetencija, a kada imate multietničnu sredinu poput Tuzle, nije teško poštovanjem zakonom propisanih procedura prijema i izbora postići zadovoljavajuću nacionalnu strukturu.

˝Bez obzira šta vi, gospodine Čoviću javno govorili, Tuzla je grad koji je po svojoj multietničnosti poznat ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u regionu i Evropi. Naša domovina Bosna i Hercegovina bi se brže razvijala kada bi bilo više gradova poput Tuzle, koja jeste svijetli primjer za sve one koji iskreno i otvoreno podržavaju ljudska prava i slobode i evropski put Bosne i Hercegovine˝, zaključio je Imamović.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU