Gradska biblioteka Travnik obilježava Dan državnosti BiH

Klub čitanja i pisanja Gradske bibiloteke Travnik organizira predavanje i radionicu u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine – 25. studenoga.

Na predavanju i radionici, koja će biti održana večeras u 18 sati u Centru za kulturu općine Travnik, kroz poetski kolaž pjesama iz zbirke “Kameni spavač” Maka Dizdara bit će predstavljen jedan novi pristup radu s književnim tekstovima.

Riječ je o metodama biblioterapije (terapije književnim tekstom) i paleopsihologije Vojina Matića kao grane psihologije koja rekonstruira psihološko biće “naših predaka”.

“Cilj ovog predavanja i radionice je, kroz poruke koje su nam ostavili naši preci, a koje je dekodirao i pretvorio u stihove naš Mak Dizdar, otkriti odgovore na pitanja: Tko sam ja? Koji je moj identitet? Što nam svojim nemuštim jezikom pričaju dobri Bošnjani sa svoje plemenite bosanske zemlje? Kako da mudrost predaka ugradimo u stvaranje nove budućnosti na našim prostorima?”, navode organizatori i dodaju kako će radionica biti završena pisanjem vlastitog, orginalnog epitafa.

Na događaju će govoriti Ozrenka Fišić, prof. b/h/s jezika i mr. psihologije i pedagogije i Irena Fišić, dipl. novinar.

Ovo je drugo po redu predavanje i radionica nedavno osnovanog Kluba čitanja i pisanja Gradske biblioteke Travnik, nakon što je po prvi put predstavljen u okviru Kulturne manifestacije Andrićevi dani 2020. u Travniku, na predavanju i radionici “Andrićeve misli u biblioterapijskom ključu: Šta si vidio sine moj”.

Klub čitanja i pisanja poziva sve zainteresirane – ljubitelje književnosti, mitologije i psihologije, da sudjeluju na ovom predavanju i radionici, uz prethodnu potvrdu Biblioteci zbog ograničenog broja mjesta u skladu s epidemiološkim mjerama. (Fena)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU