GRENLANDSKI LEDENI POKRIVAČ IZGUBIO MILIJARDE TONA VODE Klimatske promjene i zatopljavanje brinu naučnike (FOTO)

Grenlandski ledeni pokrivač izgubio je 18 milijardi tona vode u 3 dana nakon neuobičajno visokih temperatura između 15. i 17. jula. Obim leda na Arktičkom moru opada na putu do septembarskog godišnjeg minimuma.

Između 15. i 17. srpnja, sjeverozapadni ledeni pokrivač Grenlanda gubio je 6 miliona tona vode dnevno.

Ovo izuzetno otapanje prouzrokovano je izuzetno visokim temperaturama koje su posebno pogodile najsjevernije područje Grenlanda.

U međuvremenu, obim arktičkog morskog leda nastavlja se smanjivati ​​umjerenim stopama s malo višim vrijednostima nego posljednjih godina.

grenlandski ledeni pokrivač izgubio milijarde tona vode klimatske promjene i zatopljavanje brinu naučnike (foto)
foto: printscreen

Uz obalu sjeverozapadnog Grenlanda, voda je savršeno mirna, ali lokve na santama leda ukazuju na to da je transformacija na putu.

Brzo otapanje izazvano neobično visokim temperaturama zahvatilo je velik dio sjeverozapadnog Grenlanda u posljednjih nekoliko dana.

Na sjevernom Grenlandu temperatura je gotovo deset stepeni viša od normalne, zbog čega se otopi 45% površine ledenog pokrivača Grenlanda.

Katalin Savlan, naučnica na Univerzitetu Texas-Ostin kaže „definitivno me brine, nalazimo se na 67 geografskoj širini i možemo se motati okolo u majicama„. Na mjestu istraživanja na sjeveroistoku Grenlanda u blizini topljenja, uslovi su se dogodili na visini od gotovo 9000 stopa.

grenlandski ledeni pokrivač izgubio milijarde tona vode klimatske promjene i zatopljavanje brinu naučnike (foto)
foto: printscreen

Aslak Grinbsted je izvijestio kako su imali mali toplinski val na terenskoj stanici Egrip INTERACT usred grenlandskog ledenog pokrivača s prijavljenih -1.6°C.

Njihovi planirani letovi su odgođeni jer njihovo uzletište nije sigurno kad je ovako toplo, prenosi „SevereWeather„.

BONUS VIDEO:

GRENLANDSKI LEDENI POKRIVAČ IZGUBIO MILIJARDE TONA VODE Klimatske promjene i zatopljavanje brinu naučnike (FOTO) appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU