Hadžić: Zaboravljeni zločin u srcu Bosne i Hercegovine

Centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce pod nazivom „Spomen njima, po(r)uka nama”, odnosno Dani obilježavanja šehidskog mevluda i zločina održat će se u Jezeru kod Jajca, kada će biti obilježena 29. godišnjica od stradanja 34 Bošnjaka Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Tog kobnog 3. juna 1992. godine ubijene su žene, djeca, starci pa čak i čitave porodice.

Ova tradicionalna manifestacija biće održana u nedjelju, 5. juna u 12 sati, simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Carskoj ili Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru poslije podne-namaza.

⁃ U Srebrenici se dogodio genocid i Srebrenica je simbol stradanja Bošnjaka i simbol zločina nad Bošnjacima, prije svega u Srebrenici, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Zločin u Jezeru je moja Srebrenica. Procentualno, po broju stanovnika i žrtava zločina to jedan od većih zločina u Bosni i Hercegovini. Zločin u Jezeru nije završen jer još nisu pronađena sva tijela stradalih, njih 18, i nisu kažnjeni svi zločinci. Zločin u Jezeru je minoriziran i nažalost, zaboravljen zločin u srcu Bosne i Hercegovine, kazao je glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin ef. Hadžić.

U selu Ljoljići danas ne živi niti jedan Bošnjak, dok u Čerkazoviima ostale su tek četiri porodici. Svjedoci smo da i u Jezeru se smanjuje broj Bošnjaka, uglavnom žive starije osobe koje preživljavaju od penzije i poljoprivrede, mladih skoro da i nema u onom broju kao prethodnih godina.

Jedina veza Bošnjaka Jezera odvija se preko Medžlisa Islamske zajednice Jajce, dok su zaboravljeni od poljičkih predstavnika iz Banja Luke i Sarajeva.

– Postoje potrebne i prihvatljive, i nužne i “neupotrebljive” političke manjine u Bosni i Hercegovini. Kada su u pitanju Bošnjaci, mnogobrojnije zajednice Bošnjaka koje žive u većim mjestima u entitetu RS su politički potrebne radi prisustva svih konstitutivnih naroda, a s time su i prihvatljive. S druge strane, malobrojne zajednice Bošnjaka koje žive u manjim mjestima u entitetu RS su nužne jer ipak su tu rođene i trenutno žive, ali su politički “neupotrebljive” jer su brojem beznačajne. Nažalost, jedna od tih malobrojnih, ne upotrebljivih Bošnjačkih zajednica je zajednica Bošnjaka u Jezeru. Zbog toga su Bošnjaci Jezera zapostavljeni i zaboravljeni. Nažalost, nisu sami ni jedini, tu su Bošnjaci Šipova, Mrkonjić grada, Kneževa, i drugih manjih, politički neinteresantnih mjesta, rekao je Hadžić.

Traže pravdu

U Jezeru je davne 1992. godine od zločinačke ruke ubijeno ukupno 57 nevinih osoba, dok se za njih 18 još uvijek traga. Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS, Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i Mirku (Mile) Pekez.

⁃ Pravda nikada neće biti zadovoljena. Apsolutna pravda je na onome svijetu. Međutim, djelomično bi bila zadovoljena da se pronađu ostala tijela žrtava zločina i kazne počinioci zločina. Osim ovoga, Bošnjački predstavnici vlasti u Federaciji i u Republici Srpskoj trebaju da brinu o povratnicima Bošnjacima i ne prave razliku među prihvatljivim i neupotrebljivim, te da dođu odati počast žrtvama u Jezero isto kao što odlaze u druga mjesta obilježavanja zločina, a na kojima se pojave svake godine. Ne možemo očekivati pravdu od zločinaca jer oni i nemaju svijesti, a pri tome zaboravljati našu nepravdu spram žrtava zločina jer su neka u većim ili manjim mjestima, većem ili manjem broju, istakao je on.

Odlukom Ustavnog suda BiH iz 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Puštanjem 18. novembra 2013. godine došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Niz manifestacija

U sklopu ove manifestacije, osim Jezera šehidski mevludi održat će se u Bulićima, Cvitoviću, Kokićima i Pšeniku.

U toku godine na području jajačkog Medžlisa održi se i 14 šehidskih mevluda, koji su prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH kao i na civilne žrtve rata. S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti kao i memorizacija kulture.

Medžlis Islamske zajednice Jajce izdao dvije knjige na temu o ratnim dešavanjima, a to su „Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, 1992-1995” i „Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajce 1992-1995”.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU