10 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Halilovići na Nišićima razvijaju organsku preradu ljekovitog i aromatičnog bilja

  Kompanija “Halilović” d.o.o. jedna je od učesnica Sajma šljive u Gradačcu gdje predstavljaju svoje proizvode i rade na uspostavi novih partnerstava.

  Anela Halilović i Hajrida Bešlija uposlenice su ove kompanije koja se bavi organskom proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja. Dok Anela radi kao rukovodilac prodaje i marketinga,  Hajrida je fokusirana na rad sa dobavljačima i kooperantima, te kupcima-partnerima kompanije.

  – Kompanija je osnovana 1983. godine kao porodična firma. Fokus kompanije je organska proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja, eterična ulja,  proizvodnja povrća i žitarica. Dakle, obim našeg posla je širok, te nastojimo u svakom ponuditi nešto posebno na tržištu. Naši proizvode izvozimo širom zemalja zapadne Europe i Sjedinjenih Američkih Država. Proizvodnja se obavlja u blizini Sarajeva na lokalitetu Nišićke visoravni na plantažama površine na oko 150 hektara – pojašnjava Anela Halilović.

  Bešlija je dodala da je njihova misija da ponude kupcima kvalitetne i po zdravlje potpuno sigurne proizvode, poštujući pravila i principe organske proizvodnje.

  Anela i Hajrida su primjeri uspješnog uključivanja žena u agrobiznis, a to je poznato i Mejri Halilović, koja sa mužem Sakibom razvija porodični posao, oslanjajući se na mlade snage i uključivanje obrazovanih kadrova koji donose inovacije i trgovinu.

  U narednom periodu prioritet kompanije je modernizacija proizvodnije i povećanje proizvodnih kapaciteta.

  – Trenutno radimo na iplementaciji projekta u suradnji sa USAID/Sweden FARMA II koji se upravo odnosi na modernizaciju proizvodnje.  Ključni proizvodi su nam eterična ulja, čajevi, te proizvodi za naše prirodne, ručno rađene linije kozmetika, poput krema i sapuna Ono po čemu se izdvajamo jeste širok asortiman proizvoda, sva proizvodnja je u skladu sa organskim principima, te za isto posjedujemo organski certifikat- navela je Mejra Halilović.

  Halilovići su ohrabrili druge poduzetnike i poduzetnice da nastave raditi i razvijati svoj posao.

  – Naša poruka bi bila da istraju u ostvarivanju svojih ciljeva, unatoč problemima i nedaćama sa kojima se svakodnevno susreću. Također, željeli bi da podignemo svijest o uzgoju zdrave hrane i očuvanju okoliša među poljoprivrednim proizvođačima – zaključila je direktorica Halilović, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA