Hasanović za TVSA: Potrebno smanjiti nepotrebna hodanja pacijenata

Gost Sarajevske špice bio je Enis Hasanović, ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo. Razgovarali smo o problemima koji godinama postoje, a s kojima se susreću pacijenti, nedostatku medicinskog kadra, smjeni Upravnog odbora JU DZ, te brojnim drugim temama.

-Zdravlje je najvažniji resor i najveći je fokus na zdravlju. Stanje nije dobro, prije svega najviše nam fali visokospecijaliziranog kadra. Sve je manje specijalista i subspecijalista. Svaka pojedinačna ustanova je trebala obezbijediti kadar. Morali su svi bolje i više. Tu smo gdje smo. Završen je konkurs za izbor specijalista u Domu zdravlja. Što možemo uraditi mi ćemo uraditi. Kad prođe period ovih specijalizacija imat ćemo dovoljno doktora, do tada će biti ovako – kazao je ministar Hasanović u razgovoru za TVSA.

-Niko nije zadovoljan s primarnom zdravstvenom zaštitom, nisu ni pacijenit ni Sindikat. Mi nešto moramo promijeniti. Želimo raditi bolje, uvodimo promjene. Nadamo se da ce novi Nadzorni odbor i nove snage uvesti novu energiju, inicijative i poboljšati stanje – poručio je Enis Hasanović.

-Što se tiče domova zdravlja moraju biti dostupniji. Digitalizacija je važna. Ubrzat će čitav proces. Želimo da ljudi ne dolaze po birokratske stvari kad ne moraju. Potrebno je smanjiti nepotrebno hodanje pacijenata – istakao je ministar zdravstva u Sarajevskoj špici.

Čitavo gostovanje pogledate u videu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU