21.6 C
Sarajevo
Petak, 1 srpnja, 2022

  Hasija Borić u rodnom Jajcu: Ovo je bila najbolja Fata do sada

  U zgradi Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a sinoć je odigrana predstava autorice i rediteljice Hasije Borić-Stojić „Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi“ u produkciji Udruženja „Exillium“.

  Naša sjajna glumica Hasija Borić pričom o nani Fati ukazuje na genocid koji ne smije biti zaboravljen s posebnom uputom za mlađe generacije koje i trebaju čuvati ta sjećanja. Nana Fata je heroina koja vjeruje u ideju pravde, vjeruje u Božiju pravdu.

  S ovom predstavom “Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi” dijeli bol sa svima koji su u genocidu izgubili svoje najmilije. Predstava je poklon narodu Srebrenice, ali i gradu Jajcu. Naime, općinski načelnik Edin Hozan i Općina Jajce omogućili su sredstva kako bi se ova predstava izvela i pred jajačkom publikom.

  -Predstavu sam posvetila svojoj bolesnoj majci Dževahiri. Tajanstvena, božanska pratnja na harmonici je bila Raisa Bužimkić. Hvala Jajce, hvala voljeni grade. Ovo je bila najbolja Fata do sada. Draga naša nano, tvoj glas je dopro i s one i ove strane Plive. Dragi Jajčani što lutate svijetom. Svaka tuđa zemlja, tuga je golema. A vi mladi, ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što naše grije. Od svoje majke, ko će naći bolju, navela je bh. glumica i režiserka Hasija Borić.

  Priča o nani Fati, koja je u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici izgubila muža i 32 člana porodice ostavila i veoma snažan utisak na vogošćansku publiku.

  Predstava je izvedena pred publikom u nekoliko bh. gradova i evropskih zemalja, a prevedena je i na engleski jezik.

   

   

  (Jajce Online)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU