Hazim Imamović: Zemlja u Olovu čeka Bidena, ako pobjedi dat ću mu još dunum

Kada je u maju 2009. godine tadašnji potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, a danas predsjednički kandidat i izvjesni budući stanovnik Bijele kuće, dolazio u Bosnu i Hercegovinu, demobilisani borac Armije RBiH Hazim Imamović iz Olova odlučio je da ovom velikom prijatelju naše zemlje pokloni dunum svoje zemlje na lokalitetu Lijeha u olovskom naselju Donji Bakići.

Piše: Faruk Vele

Bile to tada vijest koju su prenijeli gotovo svi bosanskohercegovački i regionalni, ali i svjetski mediji.

Ispunio dušu

“Dajem babovinu onome ko mi je ispunio dušu, kazao je Hazim autoru ovih redaka na parceli uz put Olovo-Tuzla, sve držeći zastaviece SAD-a i Bosne i Hercegovine.

Bio je oduševljen Bidenovim govorom u Parlamentu BiH prije 11 godina.

“Kada sam čuo kako Biden govori u Parlamentu BiH, bio sam oduševljen. On jedini realno i pošteno govori. Jednostavno, ispunio mi je dušu. Pogotovo kada je pohvalio Sulejmana Tihića i rekao da je on jedini realan političar u Bosni. Biden je jako dobar čovjek i njemu želim dati dio svoje babovine. To je jedino što imam. Može izabrati koju god parcelu želi. Kada bih ja sutra i umro, moji sinovi ispunili bi amanet i dali zemlju potpredsjedniku Amerike”, kazao je te 2009. Imamović.

Jedanaest godina kasnije, kada je izvjesno da će Biden biti novi američki predsjednik, danas 63-godišnji Hazim mi kaže da “zemlja čeka Bidena”.

“Ja sam zemlju već halalio i Biden je može preuzeti kada god poželi. Volio bih da Biden ili njegovi dođu ovdje, na svoje, da naprave vilu, vikendicu… Uostalom, možda da pravi šta god hoće na svome imanju, kaže Hazim za Radiosarajevo.ba.

Hazim ističe da s nestrpljenjem prati američke izbore i da mu je neizmjerno drago što je Biden prešao u vodstvo nad Donaldom Trumpom.

“Vjeruješ, čim ustanem, pratim kakvi su rezultati i kada će biti objavljena Bidenova pobjeda”, kazao je Hazim.

Uvjeren je da su Amerikanci dobro birali.

“Ja sam 2009. godine obećao dunum babovine, a sad kažem da ću mu halaliti još dunum ako pobijedi! Ovo bi bilo lijepo mjesto i za njega i za njegova pokoljenja. Pravi Dženet”, rekao nam je.

Biden će nam pomagati

Iako su naglasili da je “vrlo je neuobičajeno da zvaničnici SAD primaju ovakve ponude”, u Ambasadi SAD u Sarajevu kazali su te 2009. da je ponuda Hazima Imamovića velikodušna i najavili da će o svemu obavijestiti Bijelu kuću.

Iako je, kaže, bila najavljena posjeta američkog ambasadora, nikada nije realizirana, no Hazim kaže da ostaje pri svojoj riječi. Pretpostavlja da je razlog splet kasnijih događaja i komplikacija prilika u zemlji.

On navodi da intenzivno prati američku politiku. Zahvalan je Bidenu i Americi, jer „ko zna šta bi ostalo od Bosne i Bošnjaka da njih nije bilo“.

Kao i prije 11 godina, uvjeren je da će Bajden i u budućnosti pomagati našoj zemlji.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU