8.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Hikmet usred Bosne uzgaja banane

Hikmet Seferović usred Sanskoga Mosta uspješno je uzgojio u svojem vrtu malu plantažu od desetak stabala banana, a ove godine očekuje ukusne plodove i rekordan urod ovoga egzotičnog voća, piše Večernji list BiH.

Kaže kako je njegov sin prije nekoliko godina dobio sjeme banane te ga zasadio u vrtu ispred obiteljske kuće. Inače, članovi ove obitelji su strastveni ljubitelji i uzgajivači ukrasnoga drveća, pa su odlučili provesti pokus i s uzgojem ovoga južnog voća. Seferović kaže kako se radi o biljci koja iznimno brzo napreduje i raste, ali je osjetljiva na niske temperature, zbog čega ju je za zimskoga razdoblja i mrazova potrebno dobro zaštititi, piše vecerni.ba

U vegetativnom razdoblju banana iznimno brzo raste i ne treba puno posla i brige oko nje. Ono što ona zahtijeva je puno vode jer voli vlagu. U sušnome razdoblju samo jedno stablo zahtijeva i do četrdeset litara vode dnevno, kaže Seferović.

Dodaje kako su vremenske prilike ove godine iznimno godile ovome voću te da je na samo jednom stablu izbrojio 140 plodova. – Očekujem da dozriju do kraja kolovoza i nadam se velikim i ukusnim plodovima, baš poput onih koje možemo kupiti u prodavaonicama. Osim toga, stabla banane su izgledom vrlo lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu, dodaje Hikmet. Veli kako se prolaznici često zaustavljaju ispred njegove ograde i u nevjerici gledaju vrt. Mnogi fotkaju stabla te ga pitaju kako je uspio uzgojiti banane. Seferović, međutim, pored banana u vrtu oko svoje kuće uzgaja i drugo egzotično voće neuobičajeno za ovo podneblje.

Spas od oštre bosanske zime većina stabala pronađe u prostranoj i toploj garaži, a ona koja su posađena bivaju utopljena kako im zima i niske temperature ne bi mogle naštetiti.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima