Hiljadu biliona tona dijamanata moglo bi ležati duboko ispod površine Zemlje

Čini se da je dijamanata ispod Zemlje daleko više nego što smo mislili, i to hiljadu puta više, prema istraživanju Instituta za tehnologiju u Massachusettsu.

Novo istraživanje interdisciplinarnog tima istraživača koji su se koristili seizmičkom tehnologijom, a koja se koristi za mjerenje potresa, pokazuje da bilijarde (broj u kojem iza jedinice stoji 15 nula) tona dijamanata leži duboko ispod Zemljine površine. To je hiljadu puta više od jednog biliona.

Međutim, ne očekujte da će neko tek tako doći do tih dijamanata. Nalazišta su otprilike od 140 do 250 kilometara ispod Zemljine površine, mnogo dublje nego što to dopuštaju trenutne rudarske mašine. Rudnik dijamanata “Mir” u Rusiji, na primjer, ima drugu najveću rupa na svijetu koju je napravio čovjek, a duboka je samo 525 metara.

Kako su istraživači izmjerili dubinu?

Seizmička tehnologija koristi zvučne talase za mjerenje jer se njihove brzine mijenjaju ovisno o sastavu, temperaturi i gustoći stijena i minerala kroz koje prolaze.

Duboko u zemlji su kratoni, mase stijena u obliku planina naopako koje su preživjele stvaranje i razbijanje kontinenata barem 500 miliona godina. Obično su kratoni hladniji i manje gusti od okolnih stijena te rezultiraju bržim zvučnim talasima.

Međutim, naučnici su primijetili kako su talasi postajali brži kako su se kretali kroz dno kratona. Tako su sastavili virtualne stijene, načinjene od mogućih kombinacija materijala i koristeći trodimenzionalne modele, uporedili brzine zvuka kroz varijacije.

Zvuk dijamantom putuje dvostruko brže nego kroz ostale stijene, pa je tim istraživača zaključio da u kratonima mora biti nešto ovog materijala.

“Dijamanti se savršeno podudaraju jer su malo gušći”, kazao je Ulrich Faul, istraživač na MIT-ovom odjeljenju za Zemlju, atmosferu i planetarne nauke.

Radeći u laboratoriju, tim seizmologa, geohemičara i drugih naučnika, neznatno je povećavao količine dijamanta u virtualnim stijenama, sve dok nisu postigli kombinaciju koja je proizvela iste brzine s kojima su se susretali prilikom istraživanja Zemlje pomoću seizmičke tehnologije.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU