Horor u Istočnom Sarajevu: Trudnicu pred porod otpustili iz bolnice, beba umrla u stomaku!

Smrt nerođene bebe u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu uznemirila je ovih dana stanovnike ovog grada i kraja Republike Srpske. Porodica Bozalo, koja je 17. februara izgubila bebu, u danima kada su željno očekivali dolazak na svijet svog drugog djeteta, smatra da je beba izgubljena zbog ljekarskog propusta, a slučaj su već prijavili i policiji.

U ispovijesti za Srpskainfo Bojan Bozalo, otac preminule bebe, kaže da se trudnoća vodila kao uredna i bez problema, te da je još 8. februara suprugu odveo u bolnicu “Srbija”, jer je osjetila bolove u stomaku.

– Po svim proračunima ljekara, termin za porod je bio između prvog i desetog februara. Kada je osjetila bolove 8. februara uveče, otišli smo u bolnicu, baš kako smo uradili i sa prvim djetetom, prije gotovo tri godine. Međutim, dežurna doktorka ginekolog je rekla da to nisu porođajni bolovi i ostavila je da leži. U bolnici je provela šest dana, nakon čega je ista doktorka, Branka Semiz-Pekić, koja je i načelnica odjeljenja, otpustila iz bolnice i rekla da dođe na kontrolu za sedam dana. A tada je već prošla 39 nedjelja trudnoće. Zato smo mi odatle odmah otišli i kod ginekologa, kod kojeg smo i prije toga išli privatno. Rekao nam je da ne može da vjeruje da je nisu ostavili da se porodi, te da je već otvorena i da je nisu smjeli otpustiti iz bolnice u toj fazi – ističe Bozalo.

S obzirom na sve to, kaže, u ponedjeljak, 17. februara, oko podne su ponovo otišli u porodilište. Pregledom na CTG aparatu ustanovljeno je da beba više nema otkucaje srca, što je porodicu šokiralo.

– Kada su suprugu malo uspjeli da smire, rekli su joj da će je poroditi sutra. Međutim, onda sam i ja napravo frku, tražio da je odmah porode, jer to je već sve bio ogroman šok, pa sad treba još i da prenoći s mrtvom bebom u stomaku! Porodili su je oko 21 sat to veče – priča Bozalo, te dodaje da je i prije toga govorio da se, ako treba, uradi i carski rez, ali da su mu govorili da to tako ne ide, da su takva pravila bolnice.

Nakon svega, kaže, i on i supruga vjeruju da se sa porođajem zakasnilo i da se radi o greški ljekara, odnosno da nisu preduzeli sve što je bilo potrebno i moglo da se uradi da do tragičnog ishoda ne dođe.

– Svi su mislili da su neki čvorovi u pitanju, pa trombofilija ili neki problem sa pupčanom vrpcom, ali kada je urađen porod vidjelo se da kod supruge nema tih problema i to je sve dokumentavala doktorka koja je obavila porod. Krajem mjeseca očekuje se i dolazak patologa, koji će dati svoje mišljenje. Policija je već preuzela slučaj, ja sam dao izjavu i vidjećemo šta će uraditi. Ja sam to prijavio i radi sebe, da ne bih ja nešto uradio; bolje da oni to preuzmu – kaže Bozalo.

Od kako se za tragediju pročulo, tvrdi, kontaktiralo ga je mnogo ljudi iz ovog kraja koji su mu ispričali slična iskustva u ovoj bolnici ili probleme sa odnosom iste doktorke prema porodiljama.

Njegova supruga je, kaže, pogođena tragedijom, već izašla iz bolnice na svoju odgovornost, ne želeći da bude pod nadzorom istih ljekara.

U Bolnici “Srbija” potvrđuju da su imali slučaj gubitka ploda kod pacijentkinje, ali o detaljima ne žele da govore do okončanja postupka.

– Menadžment i zaposleni Bolnice „Srbija“ izražavaju duboko žaljenje zbog gubitka ploda (mors fetus in utero) pacijentkinje i stoje na raspolaganju pacijentkinji i porodici za odgovore na sva njihova eventualna pitanja vezana za praćenje trudnoće i nastanak komplikacija, kao i preduzetim mjerama medicinskog osoblja, koje je učestvovalo u pružanju zdravstvenih usluga. Povodom ovog događaja naša ustanova je preduzela sve zakonski obavezujuće korake da se ovaj slučaj detaljno i u potpunosti ispita. Ukoliko se utvrde bilo kakve nepravilnosti i eventualna odgovornost medicinskog osoblja, spremni smo da preduzmemo sve odgovarajuće mjere, a stojimo na raspolaganju i drugim nadležnim organima – rečeno je za Srpskainfo u ovoj bolnici.

Kako ističu, više pojedinosti o ovom događaju trenutno nisu u mogućnosti da iznesu, a s ciljem zaštite privatnosti pacijentkinje, te digniteta medicinskog osoblja i zdravstvene ustanove.

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo potvrdili su nam da im je ovaj slučaj prijavljen i da postupaju u skladu sa naređenjima tužioca.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU