Hrvatska/ Zatvaraju se kafići, restorani, nema svadbi…

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nove epidemiološke mjere po kojima se zatvaraju kafići i restorani, uz omogućenu dostavu, zatvaraju se i teretane, a crkve, škole, trgovine i kulturno-zabavne ustanove mogu raditi s posebnim ograničenjima.

Broj dnevno zaraženih danas je nažalost premašio 4000 zbog čega ću danas predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze covidom-19, rekao je Plenković na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Javni događaji
Mjere na snazi od subote, 28. novembra, do ponedjeljka, 21. decembra.

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, dok na okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.

Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. Obustavlja se održavanje svih svadbenih svečanosti.

Obustavlja se rad kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, ali i održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Izložbeni prostori
Postavlja se graničenje radnog vremena za pekare do 22 sata, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim iz skupina “hoteli i kampovi” koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, a restoranima i catering objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane.

Obustavlja se rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara, kao i održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove.

Protuepidemijske mjere ograničenje od 25 osoba i završetka do 22 sata ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju izvedbu složenih glazbeno scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, kino projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Bez obzira na mjere, daljnja dinamika zaštite ovisi o svakome od nas. Možda ni ove mjere neće biti dovoljne, izjavio je Plenković te dodao da će od devet hospitaliziranih osoba jedna umrijeti.

Apelirao je na sve da nose maske, da se ne rukuju te da izbjegavaju svaki kontakt koji nije nužan.

IZVOR: Oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU