Hrvatska: Žestoke reakcije na paljenje lutke istospolnog para u Imotskom

Paljenja lutke istospolnog para s usvojenim djetetom u naručju na karnevalu u Imotskom izazvao je žestoke reakcije u Hrvatskoj.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u objavi na Facebook ustvrdio je kako simbolično paljenje istospolnih partnera s udomljenim djetetom u Imotskom pod krinkom karnevalskih svečanosti predstavlja “žalostan, nehuman i neprihvatljiv čin”.

“Organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su događaj gledala brojna djeca i tako svjedočila širenju mržnje i poticanju nasilja”, poručio je Milanović.

Reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ustvrdivši da taj čin reflektira stavove neprihvaćanja, netolerancije i mržnje, prenosi Hina.

“Oštro osuđujem ovaj incident, koji svojom zastrašujućom i nehumanom porukom nema nikakve veze sa narodnim običajima i koji progovara govorom mržnje prema manjinskoj skupini čija ljudska prava još uvijek nisu u potpunosti zaštićena”, naglasila je pravobraniteljica.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk podnio je u ponedjeljak kaznenu prijavu zbog paljenja lutaka u Imotskom, jer taj čin smatra javnim pozivom na nasilje i mržnju zbog spolne orijentacije.

“To, po meni, predstavlja javni poziv na nasilje i mržnju zbog spolne orijentacije, što je i opisano u Kaznenom zakonu. Maškare su tradicija i spaljivanje Karnevala je uvijek bilo prema moćnicima, a ne prema manjinama, to nisu običaji i nije tradicija. I mislim da je vrijeme da se nadležne institucije izjasne o tome je li to naš običaj ili je ipak poziv na mržnju”, rekao je Bauk.

Organizator pokladnih događanja u Imotskom je društvo “Bakove svečanosti”, a njezin predsjednik Milivoj Đuka o spornom je spaljivanju rekao: “Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo. Mislimo da je to ispravno”.

Bauk jučerašnji događaj ne smatra satirom te podsjeća da je prilikom spaljivanja lutaka bila i slika stranačkog mu i saborskog kolege Nenada Stazića – u čemu ne vidi problem jer je on “dio vlasti”.

“Vlast ili institucija – to nije problem, ali manjinske skupine i ono što one predstavljaju ne bi trebale biti dio karnevalskih manifestacija tako da ih se spaljuje. To ovdje nikad nije bio običaj i tradicija osim zadnjih nekoliko godina, i bilo bi dobro da se to razjasni i podvuče crta što je satira, a što poziv na mržnju”, ustvrdio je SDP-ov zastupnik.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU