2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  Hrvatski mediji o padu broja turista: Da li je vrijeme za korekciju cijena?

  ()

  Privatni iznajmljivači, vlasnici apartmana pa čak i neki hotelijeri u Hrvatskoj žale se da su turističke brojke puno slabije nego lani u istom periodu. U Ministarstvu su promijenili strategiju pa će turističke rezultate objaviti tek u septembru, a ne kao prijašnjih godina, na mjesečnom nivou, piše Dnevnik.hr, koji dalje piše:

  Srce sezone u Crikvenici: na plažama gostiju ima no, daleko je to od gužvi na koje smo navikli. Prvi dani jula ovdje su zabilježili minus od 11 posto, u Opatiji također nešto manji minus, no ne otkrivaju koliki.

  Zadarske brojke na razini su lanjskih. S druge pak strane Dubrovnik bilježi rast od jedan, a Šibenik od čak pet posto.

  I dok broj gostiju varira, broj kreveta u privatnom smještaju u zadnje tri godine porastao je za 150 hiljada. S rastom broja kreveta cijene se nisu spuštale, naprotiv – sve su veće.

  Tako se teško može iznajmiti apartman za manje od 200 kuna po noćenju, luksuzni i dobro opremljeni apartmani na obali se iznajmljuju i po cijeni višoj od 3500 kuna. Cijene noćenja u hotelima visoke kategorijazije idu do vrtoglavih 36 hiljada kuna.

  Duboko u novčanik morat ćete posegnuti i u kafićima ili restoranima. Pizza cut u Hvaru stoji od 70 do 90 kuna. U istome gradu za pola litre vode kupljene na kiosku izdvojit ćete 35 kuna, a cijena kafe je od 30 do 40 kuna.

  Što dalje od kopna to je skuplje, pa ćete rižoto u Palmižani platiti 350, a koktel od 150 do 370 kuna. Na srednjodalmatinskim otocima kuglica sladoleda je od 12 do 20 kuna. Otočani tvrde – cijene u velikim trgovačkim lancima veće su za oko 30 posto u odnosu na kopno.

  I za atrakcije cijene rastu od sjevera prema jugu! Za ulazak u Modru špilju na Biševu po osobi se plaća 100, u zelenu špilju na Visu ulaznica je 70 a za ovu krašku ljepoticu špilju Biserujku na otoku Krku skromnih 25 kuna.

  Skupo je i korištenje parkinga. Cijena sata širom obale varira od 6 kuna u Splitu do 75 u Dubrovniku. Cjelodnevnu kartu u nultoj zoni Dubrovnika platit ćete 1500 kuna i to svaki dan u sedmici uključujući nedjelje i praznike.

  Je li došlo vrijeme, nakon ponovnog buđenja grčkog i turskog turizma za korekciju cijena i ponude znat će se nakon što se u septembru zbroje objedinjeni službeni rezultati.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO