4 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Hrvatsko proljeće u Bugojnu i Gornjem Vakufu – Uskoplju

Nakon Busovače i Kreševa, program „Hrvatskog proljeća Središnje Bosne“ nastavljen je prošli tjedan u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Bugojnu izvedom predstave „Pidžama za šestero“ i promocijom knjige „Krletka“.

Pred punom dvoranom doma kulture u Gornjem Vakufu – Uskoplju izvedena je sjajna predstava nastala u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila. Riječ je o kazališnom komadu zanimljivog naziva „Pidžama za šestero“.

Sjajan glumački ansambl maestralno je plijenio pažnju publike i držao odličan nivo energije od početka do kraja predstave. Gotovo svih 75 minuta, koliko predstava traje, dvoranom se prolamao smijeh, a glumačke bravure publika je u nekoliko navrata nagradila gromoglasnim pljeskom.

Predstavu “Pidžama za šestero” režirao je Marko Mirković koji ujedno potpisuje i adaptaciju teksta Marca Camelottija. U predstavi igraju: Slaven Katava, Ivanela Brković, Bruno Grebenar, Iljana Budimir Trupina, Ana Gabrić i Matej Baškarad. Tehnička potpora je Svjetlana Križanović, a grafičku pripremu radio je Borislav Sučić. Producenti predstave su Dragan Đido i Ivan Sajević.

Promocija zbirke pjesama ‘Krletka’ književnice Marjane Strukar

Nakon kazališne predstave u Gornjem Vakufu – Uskoplju, ‘Hrvatsko proljeće’ održano je u četvrtak, 16. lipnja 2022. godine, u Bugojnu gdje se bugojanskoj publici predstavila književnica i pjesnikinja iz Viteza – Marjana Strukar, sa zbirkom pjesama ‘Krletka’.

  Počela obavezna preventivna sistematska deratizacija u SBK

Riječ je o zbirki pjesama koja je svjetlo dana trebala ugledati još prije dvadeset godina, no stjecajem okolnosti, morala je sačekati više od punoljetstva.

Jedan od promotora knjige, umirovljeni profesor hrvatskog jezika i književnosti, Vitežanin Vatroslav Matić, nije krio oduševljenje sadržajem knjige.

„Antun Branko Šimić je jednom prigom rekao kako su pjesnici čuđenje u svijetu. Marjana je zaista čuđenje u svijetu nove poetike. Nakon što pročitate pjesme uvijek ćete se iznova vraćati, ponovno ih čitati i doživljavati na drugačiji način. Bez obzira na vašu dob, pronaći ćete sebe u pjesmama… o majci, ocu, psu. Začuđujuće je i pohvalno kako je Marjana kao mlada žena sve ovo uspjela sročiti u tako malo riječi, u nekoliko stihova… jedan događaj, jedan život. To se ne može naučiti, to je uistinu iz srca“, rekao je profesor Matić.

Drugi recezent, a ujedno i nakladnik ove knjige, predsjednik Gradskog kazališta mladih „Vitez“, Ivan Sajević, govorio je o…

Sama autorica, pjesnikinja Marjana Strukar, publici je pročitala nekoliko pjesama, a promociju je otvorila upravo s pjesmom“Krletka“, po kojoj je zbirka dobila naziv. Publici je ukratko predstavila svoj život naglasivši kako joj je 20-ak godina trebalo da se osmjeli i izda ovu zbirku pjesama.

  Vozači oprez: Radarske kontrole na više lokacija u Travniku

„Što je pjesnik htio reći u ovoj knjizi? Pjesnik je podijelio svoje viđenje i preslikao svoje emocije te ih pretočio u riječi. Ova pjesma je sažetak jednog života i pogled na sve ono što me kroz odrastanje pratilo i držalo.“

www.radiovitez.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU