Husić: Sindikat će protestom u Sarajevu pokazati da zenički rudari imaju podršku svih kolega

Savez samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine neće ostaviti rudare Rudnika mrkog uglja Zenica usamljene u njihovoj borbi za ostvarivanje prava na plaću te će sutra u Sarajevu ispred zgrade vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH održati najavljeni protest – kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Zenici predsjednik SSSRR FBiH Sinan Husić.

On je nakon današnje sjednice Predsjedništva SSSRRFBiH u Zenici, najavio da će sutra na protestima u Sarajevu koji će biti organizovani u periodu od 11 do 14 sati, biti 500 radnika iz sedam rudnika Koncerna JP EPBiH.

-Mi ne tražimo sutra da nas bilo ko prima. Mi dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se dešava…Sutra želimo kazati da smo ujedinjeni – poručio je Husić.

Kako je rekao, pokušali su ih iz nekih struktura EPBiH usmjeriti na neke druge adrese, kako bi riješili pitanje isplate plaće za zeničke rudare.

-Ali, mi kažemo: Rudari su uvijek na pravoj adresi i državo šta čekaš?! Ako i sutra ne urodi plodom to što ćemo mi uraditi, država mora uraditi ono što treba država da uraditi i prestati muku i iživljavanje nad 830 radnika RMU Zenica – poručio je Husić.

Podvukao je kako zenički rudari moraju dobiti plaću za juni, onako kako su po Sporazumu potpisanom 3. jula, nakon prošlomjesečne obustave proizvodnje u tom rudniku dobili i za mjesec maj. Napomenuo je kako su već na adresu novog ministra energije, industrije i rudarstva FBiH Vedrana Lakića uputili dopis u kojem traže da “RMU Zenica mora biti prvo pitanje kojim se treba baviti.

-Treba izvršiti analizu od početka do kraja, vidjeti na planu ljudskih resursa šta imamo, šta je moguće, uz podsticajne otpremnine, penzionisati, šta je moguće uraditi na sporazumnom prekidu ugovora o radu, šta je moguće preusmjeriti iz određenih službi u proizvodne procese…Na kraju krajeva, treba preispitati gdje su ti ljudi koji se samo na papiru vode da su radnici RMU Zenica, jer nam to proizvodnja i radnici iz proizvodnog procesa govore ovih dana, ima i takvih. Stavili smo to na papir – kaže Husić.

Kako je dodao, raspolaže informacijama da je jutros iz resornog ministarstva naloženo direktoru RMU Zenica “da radi ovo o čemu pričamo”.

O potrebi revidiranja odnosa između rudnika iz sastava tog koncerna te vladajućeg društva EPBiH, Husić je izrazio nadu da se nova Vlada FBiH i buduće rukovodstvo EP BiH, “neće uplašiti odlučnosti Sindikata za te procese”.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]