I udate i neudate: Pripravnice u općini natjerali da se skinu gole

Deset pripravnica u općini Surat u Indiji navodno su bile primorane da se skinu gole kako bi se provjerilo da li su u drugom stanju i da li su sposobne za rad. Pripravnice su poslate u bolnicu na ginekološki pregled, a navodno su sve morale istovremeno da uđu u ordinaciju i kompletno da se skinu i tako čekaju pregled.

Bizaran incident se dogodio 20. februara i odmah je formirana tročlana komisija koja bi trebalo da utvrdi da li je do incidenta uopšte došlo, prenosi Indian Express.

Ljekari su navodno natjerali pripravnice da se skinu kako bi provjerili da li su u drugom stanju. Pregled su morale da prođu i udate i neudate žene.

Pani Banhanidhi, zvaničnik u općini rekao je da je naređena vanredna kontrola i hitna istraga kako bi se utvrdilo ko je zahtijevao ovakav pregled i zašto su pripravnice morale da se skidaju do gole kože. Rezultati istrage se očekuju u narednih 15 dana.

Ovaj incident se događa svega nekoliko dana nakon što je nekoliko studentica bilo primorano da skine donji veš u jednom hostelu kako bi dokazale da nemaju menstruaciju.

“Treba da se provjeri da li su trudne, ali ne na taj način”

Zakon u Indiji dozvoljava poslodavcima, pogotovo državnim službama da traže sistematski pregled budućih radnika i pripravnika kako bi se ustanovilo da li su u dobroj psihičkoj i fizičkoj formi za obavljanje poslova. Međutim, zahtjev da na pregledu kompletno budu bez odjeće nisu dozvoljeni.

“Nemamo ništa protiv što su provjeravali da li su pripravnice u drugom stanju, ali da ih sve odjednom uvedu u ordinaciju i natjeraju ih da se skinu gole, to je nedopustivo”, rekli su čelnici Sindikata koji zastupaju prava radnika.

Oni su istakli da je ovaj pregled bio kontra svih pravila i nehuman.

I ne samo da su žene morale da stoje gole, takođe su pred ljekarima i ostalim koleginicama morale da odgovaraju na neprijatna pitanja koja se tiču njihovog zdravlja, planiranja porodice i seksualnih odnosa. Na ista pitanja su morale da odgovore i pripravnice koje nemaju bračnog druga.

“Žene su dovedene u neprijatnu situaciju, da pričaju o privatnim stvarima pred nepoznatim ženama”, naveli su iz sindikata.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU