IMA LI RAZLOGA ZA PANIKU? U SBK povećan broj oboljelih od bruceloze

Na području Srednjobosanskog kantona manji je broj oboljelih životinja od bruceloze u odnosu na isti period prethodnih godina. No, veći je broj oboljelih ljudi, među kojima najviše onih koji nisu u dodiru sa životinjama, što dovodi u pitanje kvalitetu mliječnih proizvoda, naročito na pijacama.


Bruceloza je prema podacima nadležne kantonalne inspekcije pronađena kod 17 životinja u tri općine, Busovača, Fojnica i Jajce, dok ih je u isto vrijeme prošle godine bilo 56, piše federalna.ba

„Interesantno je da imamo više oboljelih u odnosu na količinu ubijenih životinja, mi imamo ustvari oboljelih 28 i to po pravilu tamo gdje nije konstatovana bruceloza“, rekla je Saliha Helja, glavna inspektorica.

Što znači da su oboljeli praktično zaraženi preko mliječnih i proizvoda životinjskog porijekla. Dok prodavači na Gradskoj pijaci u Travniku tvrde da za robu imaju urednu dokumentaciju nadležnih veterinarskih stanica, priznaju da je kupaca sve manje. Iz kantonalne veterinarske inspekcije, neslužbeno, potvrđuju da su rezultati nalaza nerijetko nezadovoljavajući.

„Mi imamo ispitane papire, imamo jer ne bi nam dali da radimo i sigurni su. Jer meni djeca jedu moja, mi jedemo, ne bi dala nekome što ne bi sebi“, kaže prodavačica Šemsa Sulejmani.

„Sir, mlijeko i to, nikad ja to nisam uzimao po pijacama, uvijek ovako po ovim trgovinama, gdje sam malo i sigurniji“, kaže jedan od kupaca.

„Tačno je to da ima na pijacama proizvoda od mlijeka i mesa koji se i sada na ovim temperaturama prodaju i ne drže se adekvatno, pa se onda postavlja pitanja kakvi su uvjeti na tim tržnicama“, ističe Damir Stanković, kantonalni veterinarski inspektor.

Činjenica je da je znatno veći broj oboljelih od bruceloze među onima koji nisu u dodiru sa životinjama. Zbog toga bi angažman inspekcija na gradskim pijacama trebao biti povećan, kao i u drugim prodajnim objektima u kojima se porodaju mlijeko i mliječni proizvodi.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU