IMA SE, MOŽE SE/ FUCZ za nepuna dva mjeseca pandemije potrošila oko 23 miliona KM

Pokazuje izvještaj Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite potrošila je oko 23 miliona KM na rukavice, testove, respiratore, odijela, maske, odijela i drugu zaštitnu opremu tokom pandemije koronavirusa.

Pokazuje to izvještaj koji je FUCZ dostavila Komisiji za sigurnost Parlamenta Federacije o provedenim nabavkama tokom pandemije. Sada su sve nabavke koje je provela Federalna uprava civilne zaštite, na čelu s Fahrudinom Solakom, pod lupom istražnih komisija, ali i Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, svaka nabavka je provedena primjenom izuzeća od Zakona o javnim nabavkama BiH tako da se u konkretnim slučajevima nije primjenjivao navedeni zakon odlukom Vlade FBiH.

Kako su radili, na koji način su birali dobavljače i koliko je prekršen Zakon o javnim nabavkama otkrio je izvještaj koju dostavili.

Iako su sve oči javnosti uprte u istragu pravosuđa o spornoj nabavci 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM, izvještaj pokazuje još spornih nabavki. Zanmljiva je i nabavka testova preko proizvođača namještaja koje je isporučio Cubicus d.o.o. za koje je plaćeno 1.365.390​ KM.

Inače, na vanrednoj sjednici održanoj 20. marta Federalne uprave civilne zaštite usvojena je Odluka o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzorkovane pojavom koronavirusa u vrijednosti od 2.096.415. KM.

Prema usvojenoj odluci, radilo se o nabavci: 100 hiljada zaštitnih maski, 2.000 litara dezinfekcionog sredstva, 250 hiljada zaštitnih rukavica, 20 ručnih medicinskih kamera sa sistemom mjerenja tjelesne temperature, 1000 varenih zaštitnih odijela, 600 kreveta sa madracem i posteljinom za karanten i 30 hiljada testova za detekciju nCov-2019.

Međutim, vremenom su “potrebe” rasle pa je umjesto planiranih 2 miliona Federalna uprava civilne zaštite potrošila više od 20 miliona KM. (Akta)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU