21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Imate WhatsApp? Nova prevara može vam zauvijek izbrisati račun!

Korisnici WhatsAppa dobili su upozorenje zbog novog hakerskog napada koji im može zaključati korisnički račun nakon što prime jedan krivi telefonski poziv. Osim otmice računa, napad također omogućuje kibernetičkim kriminalcima pristup popisu kontakata žrtve i čitanje njihovih WhatsApp poruka.

Prijetnju je otkrio Rahul Sasi, osnivač i izvršni direktor kompanije za zaštitu digitalnih rizika CloudSEK, koji detalje hakerskog napada opisao u objavi na svom LinkedIn profilu.

Napad se provodi nakon što hakeri dobiju telefonski broj korisnika WhatsAppa. Nakon što preuzme telefonski poziv od napadača, oni će pokušati uvjeriti žrtvu da pozove drugi broj. Kako uvjeravaju korisnika da uputi taj telefonski poziv, Sasi nije otkrio, ali bi vjerovatno uključivalo tipične metode kojima pribjegavaju online prevaranti. To uključuje izjavu da je cilj neka vrsta financijske nagrade, da je njihov račun u opasnosti ili bilo što drugo što bi moglo izazvati paniku kod nekoga i potaknuti ga da slijedi upute zapravo kibernetičkih kriminalaca.

Ako korisnik WhatsAppa ipak nazove broj za koji su mu rekli u roku od nekoliko minuta, onda gubi pristup svom računu.

Pazite, evo kako se hakiraju WhatsApp računi. Prvo, primite poziv od napadača koji će vas uvjeriti da uputite poziv na sljedeći broj **67*<10 digit=” ” number=””> ili *405*<10 digit=”” number=””>. U roku od nekoliko minuta vaš će WhatsApp biti odjavljen, a napadači će dobiti potpunu kontrolu nad vašim računom, pojašnjava u objavi Sasi.

Bleeping Computer piše da hakeri mogu preuzeti račune zahvaljujući automatiziranim uslugama mobilnih operatera koji prosljeđuju pozive na drugi telefonski broj, zajedno s WhatsAppom koji korisnicima omogućuje slanje jednokratne lozinke za provjeru (OTP) putem glasovnog poziva.

Nakon što hakeri dobiju ovaj OTP, mogu preuzeti WhatsApp račun, registrirati ga na svom uređaju i zatim koristiti dvofaktorsku autentifikaciju kako bi vlasniku spriječili ponovni pristup. Bleeping Computer je proveo i vlastite eksperimente kako bi provjerili funkcionira li prevara te su otkrili da funkcionira, ali da zahtjeva više truda nego što se očekivalo.

Srećom, ako se želite zaštititi od ovog napada, postoji jedna stvar koju danas možete učiniti kako biste zaključali svoj WhatsApp račun.

Uključivanje provjere autentičnosti s dva faktora odmah će vam pomoći da se zaštitite od ove vrste napada, prenosi Express.

The post Imate WhatsApp? Nova prevara može vam zauvijek izbrisati račun! appeared first on Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU