Informativni centar za osobe s invaliditetom „Lotos“ Tuzla obilježava Evropski dan samostalnog života – 5. maj

Informativni centar za osobe s invaliditetom „Lotos“ Tuzla danas, na Evropski dan samostalnog života koji se obilježava svake godine 5. maja, želi podsjetiti na pravo na samostalan život, slobodu i značaj samostalnog života za osobe sa invaliditetom.

Tema kojom se obilježava ovogodišnji Evropski dan samostalnog života glasi: „Sloboda“, kao osnovno ljudsko pravo koje ljudima garantuje dostojanstven život, ispunjenost, osjećaje životnih vrijednosti i pripadanja zajednici koji nijednom ljudskom biću ne bi smjeli biti uskraćeni.

Osobe s invaliditetom su često lišene slobode na različite načine i onemogućeno im je da ostvaruju sva ljudska prava na ravnopravan način sa svim građanima. Oni često ne poznaju osjećaj slobode zbog zatvora i ograničenja koje je kreirao neprilagođeni sistem u kojem osobe s invaliditetom ne mogu ostvarivati pravo na obrazovanje, zapošljavanje, kretanje i druga prava u svim sferama života koja bi trebalo da se podrazumijevaju za sve jednako.

Situacija kojoj je cijeli svijet izložen u zadnje vrijeme zbog pandemije koronavirusa nije mnogo promijenila svakodnevnicu osoba s invaliditetom. Oni svakako često žive odvojeni, smješteni u ustanove ili zarobljeni u izolaciji u svojim domovima, bez podrške i pristupa svim uslugama koje su im potrebne da žive slobodno i samostalno.

Danas želimo podsjetiti i ukazati na to da je invaliditet vidljiv tek uslijed prepreka okoline ako ona nije izgrađena po mjeri za sve građane na ravnopravan način. Sloboda i samostalan život osoba s invaliditetom su mogući kroz kombinaciju različitih faktora okruženja i individualnih faktora koji omogućavaju osobama sa invaliditetom da imaju kontrolu nad svojim životima. To uključuje mogućnost da prave sopstvene izbore i odlučuju o tome gdje, s kim i kako će da žive, da imaju mogućnost obrazovanja, zaposlenja i da žive od svog rada itd.

Usluge za osobe sa invaliditetom moraju da budu na raspolaganju, pristupačne svima i pružane na temelju jednakih mogućnosti, uz njihov slobodan i informisani pristanak i da omogućavaju osobama sa invaliditetom fleksibilnost i samostalnost u svakodnevnom životu.

Cilj organizacije Evropskog dana samostalnog života – 5. maja je simbolično obilježavanje i promovisanje ideje samostalnog života, kako bi što više građana bilo upoznato sa ideologijom i pojmom samostalnog života kao spone između sistema: arhitektonske nepristupačnosti, nedovoljne obrazovanosti osoba sa invaliditetom, nemogućnosti zapošljavanja i ostvarivanja radnog odnosa, koji direktno utiču na kršenje ljudskih prava i dostojanstva čovjeka u ostvarivanju samostalnosti, kao i života izvan porodičnog okruženja.

Tim povodom, mlade osobe s invaliditetom, aktivisti i aktivistice Informativnog centra „Lotos“ Tuzla, u okviru svojih redovnih online sastanaka u vrijeme izolacije zbog koronavirusa, kreirali su kratki film koji govori o tome šta za njih predstavlja sloboda, u želji da zajednički pokažu da su vidljivi, jaki i sposobni, i da, bez obzira na invaliditet, zaslužuju da budu ravnopravno uključeni u zajednicu.

Nadamo se da ćete svojim izvještavanjem doprinijeti podizanju svijesti o značaju obezbjeđivanja uslova kako bi osobe sa invaliditetom bile slobodne i mogle na ravnopravan način da samostalno žive i da ostvaruju svoja prava unutar zajednice.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU