Inicijativa BZK “Preporod” Zenica: Osnivanje “Kluba zeničkih intelektualaca”

inicijativa bzk "preporod" zenica: osnivanje "kluba zeničkih intelektualaca"

Polazeći od „preporodovih“ statutarnih ciljeva organizovanja i postojanja, a koji se između ostalog baziraju na razvijanju i jačanju patriotske svijesti i znanja o narodnoj cjelovitosti, a posredstvom snaženja osjećanja odgovornosti svakog pojedinca prema vlastitoj naciji te odgovornosti nacionalnih organizacija, društava i ustanova prema svakom pojedincu, a imajući u vidu izgradnju uvjeta nacionalne organiziranosti u kojima će Bošnjaci preuzeti odgovornost za sve svoje ciljeve, gdje god je to moguće, uz uvažavanje svih prava drugih u pravednom međunarodnom poretku, predsjednik BZK „Preporod“ GD Zenica pokreće inicijativu za osnivanjem „Kluba zeničkih intelektualaca.“

Glas javnosti je vrlo bitan, te neizostavan je korektiv svakog civilizovanog društva. Da istog nije bilo Bošnjaci se danas ne bi mogli ponositi velikanima koji su u najtežim vremenima stali u odbranu kako vlastitog naroda i domovine, tako i pripadnika drugih naroda. Fokusiramo li se samo na Zenicu u recentnoj prošlosti, možemo biti ponosni na zeničku Rezoluciju koju je 26. maja 1942. potpisalo 27 uglednih, odvažnih, hrabrih i mudrih ljudi u vremenu kad se čast i sigurnost drugog i drugačijeg „plaćala“ vlastitom čašću i sigurnošću. Baš takvu Zenicu i takve zeničke intelektualce želimo imati okupljene na jednom mjestu, bez predrasuda i stereotipa, lišene svakog oblika malicioznosti i egocentričnosti. Oglašavanje članova „Kluba zeničkih intelektualaca“, po potrebi, a najmanje jedanput mjesečno bi trebalo biti korektivnim faktorom društveno-političke scene ne samo Grada Zenica nego i daleko šire.

Važno je naglasiti da je predsjednik BZK „Preporod“ GD Zenica, samo inicijator osnivanja „Kluba zeničkih intelektualaca“, a što znači da Klub neće djelovati pod organizaciono-pravnim poretkom zeničkog „Preporoda“, nego bi trebao da bude organizacija sui generis, neformalna ili formalna, a što će zavisiti od odluke samih članova Kluba. U takvim okolnostima zenički „Preporod“ bi imao isključivo koordinacionu ulogu dok bi djelovanje Kluba bilo u potpunosti odvojeno od „Preporoda“.

Prevashodni cilj osnivanja „Kluba zeničkih intelektualaca“ jeste razvijanje i očuvanje svijesti o stanju u kojem se nalaze Bošnjaci i država Bosna i Hercegovina, te preuzimanje odgovornosti za razvoj bošnjačkih društvenih, političkih, ekonomskih i kulturnih procesa kako u zemlji tako i svijetu.

U „Klub zeničkih intelektualaca“ su dobrodošli svi intelektualci, promišljajući, istinoljubivi i iskreni ljudi, bez obzira na njihovo porijeklo, mjesto življenja, vjersko i političko opredjeljenje, te kojima je cilj da jačaju patriotsku svijest i domoljublje, da se bore protiv svih devijacija u našem društvu, ali i da zaštite vlastiti identitet, državnu cjelovitost, međunarodni integritet i dignitet vlastite domovine, Bosne i Hercegovine, kako od unutrašnjih tako i vanjskih nasrtaja.

inicijativa bzk "preporod" zenica: osnivanje "kluba zeničkih intelektualaca"
ajdin huseinspahić, predsjednik bzk preporod zenica

S tim u vezi, pozivamo sve zeničke intelektualce da se, uz slanje kraće biografije, u narednih 20 dana, tj. do 14. maja 2021. godine jave na adresu preporod.zenica@gmail.com kako bi bila sačinjena lista potencijalnih članova „Kluba zeničkih intelektualaca.“

Predsjednik BZK „Preporod“ GD Zenica

Prof.dr. Huseinspahić AjdinIzvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU