Inicijativa Čampare za osnivanje kvartovske policije

Zahtjeva se od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) da izvrši izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te da osnuje Jedinicu preventivne policije Uprave policije MUPKS-a – “kvartovsku policiju” i uskladi druge akte sa navedenim.

Također se zahtijeva od policijskog komesara Uprave policije MUPKS-a da u saradnji sa Policijskom akademijom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova definira plan i program obuke policijskih službenika za “kvartovsku policiju” što prije.

Zastupnik Aljoša Čampara ističe da je potrebno jače preventivno djelovanje policijskih službenika MUPKS-a kako bi se zadovoljile potrebe građana Kantona Sarajevo u prevenciji kriminala.

Čampara navodi da nedavna dešavanja, poput brutalnih likvidacija, ubistava, paljenja automobila, pucnjava i drugih incidenata, pokazuju da je Kanton Sarajevo suočen sa ozbiljnim sigurnosnim problemima koji zahtijevaju hitno djelovanje vlasti u cilju prevencije.

Navodi da bi “Kvartovska policija” imala sva ovlaštenja propisana zakonom, ali bi se poseban naglasak stavio na prevenciju i prisustvo u zajednici, posebno na lokacijama gdje je to potrebno, poput škola, trgova, promenada, turističkih destinacija, tržnih centara i sl.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU