Inspekcijske kontrole u SBK / Izrečene kazne u iznosu 43.800 KM

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Novi Travnik je 24.02.2022. godine izvršio 32 inspekcijske kontrole na području Travnika, Viteza, Novog Travnika, Bugojna i Gornjeg Vakufa, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, priređivanja igara na sreću i druge djelatnosti. Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 11 neprijavljenih radnika, 10 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnih uređaja, 4 obveznika koji u započeli obavljanje djelatnosti bez instaliranog fiskalnog uređaja i 3 obveznika koji nisu imali odobrenje za rad nadležnog organa. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje  prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja doneseno je 9 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i izdato 19 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu  43.800,00 KM.   

Porezna uprava Fedearcije BiH – Kantonalni porezni ured Novi Travnik će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU