28.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 7 kolovoza, 2022

  Inspektori zabranili uvoz u BiH: 636 dječijih lutki opasnih po zdravlje trebalo završiti na tržištu

  Zabranjen je uvoz zdravstveno neispravne pošiljke u količini od 636 dječijih lutki tipa “Beba sa cucom Smile” i istovremeno naređeno njeno uništavanje, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, prenosi avaz.

  U saopćenju se navodi da je sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na mjestu carinjenja Halilovići u toku redovnog pregleda pri uvozu naložila laboratorijsku analizu pošiljke dječijih igrački- lutki tipa “Beba sa cucom Smile“, porijeklom iz Kine.

  Po dostavljenim nalazima prve analize, 2. decembra ove godine, za koju uvoznik nije tražio superanalizu, utvrđeno je da ispitani uzorak bitno odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di(2-etiheksil) ftalat (DEHP) sa liste ftalata na koje se odnose ograničenja, predviđenih Odlukom o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

  – Zdravstvena neispravnost ispitanog uzorka pokazuje da se kontrolirana pošiljka, koja zbog nivoa štetnih materija ne ispunjava propisane parametre kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu, ne može uvesti niti staviti u promet u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe – navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

    Prirodne ljepote BiH prilika za bh. građane da upoznaju domovinu

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU