6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Institut – Voda za piće u Banjoj Luci je ispravna

Voda za piće u Banjoj Luci je zdravstveno ispravna s aspekta svih ispitivanih parametara, saopćeno je danas iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Analiza vode na biološke parametre, koju je uradio Institut na zahtjev Vodovoda a.d. Banja Laka, ukazuje da nema značajnijih promjena u brojnosti i sastavu bioloških indikatora.

– Nije utvrđeno prisustvo humano-patogenih crijevnih protozoa, kao ni crijevnih helminta i njihovih razvojnih oblika. Vrijednosti analiziranih parametara u svim uzorcima iz redovne kontrole su u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode namjenjene za ljudsku potrošnju – naglašavaju iz Instituta.

Podsjećaju da su na zahtjev banjalučkog Vodovoda, a zbog uočene promjene na akumulacionom jezeru Bočac, 26. maja, izvršili vanredno uzorkovanje vode (jedan uzorak sirove vode i tri uzorka vode iz distributivne mreže) na biološke parametre i dostavili ih u Institut za javno zdravlje Srbije.

Tokom 28. maja izvršeno je i redovno uzorkovanje vode na području grada Banja Luka i to 22 uzorka iz distributivne mreže i jedan uzorak sirove vode.

Institut zajedno s Vodovodom Banja Luka, kako dodaju, redovno prati stanje kvaliteta vode za piće i eventualne promjene u području vodozahvata koje bi mogle potencijalno uticati na kvalitet vode za piće.

- Oglašavanje - institut - voda za piće u banjoj luci je ispravna

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima