20 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

INZ: Počela je nova sezona monitoringa polena i spora na području ZDK

Instaliranjem uzorkivača polena i spora početkom ove sedmice na lokalitetu u centru Zenice, počela je nova sezona mjerenja prisustva alergenog polena i spora na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) od strane Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), i trajat će do kraja oktobra 2022. godine, potvrdio je rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja uokviru INZ Kasim Velić.

Tri grupacije polena

Uzorkivač (“klopka” za polen) hvata polen i spore aktivno usisavajući deset litara zraka u minuti, kako bi se dobio reprezentativan uzorak polena svih biljaka ispitivanog područja u svrhu dobijanja relevantnih podataka.

Površina područja koje obuhvata područje monitoringa iznosi 558,5 kvadratnih kilometara, sa prosječnom nadmorskom visinom od 350 m nadmorske visine, područjem dominira rijeka Bosna, a ograničeno je sjevernom vrandučkom i južnom lašvanskom sutjeskom, zauzima centralni geografski položaj u Bosni Hercegovini.

– Aparat za uzorkovanje polena i spora nabavljen je i prvi put postavljen u maju 2020. godine i ovo je treća sezona monitoringa polena i spora na ovom području. Naš posao je identifikacija i analiza 24 vrste polenovih zrna različitih biljnih vrsta. Identifikacija i analiza se vrši, između ostalog, na osnovu oblika i veličine polenovog zrna, vrsti, rasporedu i broja otvora, ističe Velić.

Sve biljne vrste koje otpuštaju polen, a posebno one čiji polen ima alergena svojstva mogu se podijeliti u tri grupacije.

Prva je “drvenaste biljne vrste” koje polen prema polenskom kalendaru otpuštaju već od kraja januara do početka maja i koje su prisutne na cijelom području Zeničko-dobojskog kantona, ponajviše u brdskom i brdsko-planinskom dijelu ali i uz riječne tokove. Među njima su lijeska, joha, tise, čempresi, breza, brijest, vrba, topola, jasen, platan, hrast, smrča, omorika, bor, jela, javor, divlji kesten, grab, domaći kesten, bukva, orah, zova i lipa.

Drugu grupaciju čine zeljaste biljke među kojima one iz porodice trava, čiji je polen prisutan prema polen kalendaru od kraja aprila do sredine septembra i prisutne su na cijelom području Zeničko-dobojskog kantona bez obzira na nadmorsku visinu. Između ostalih, to su lisičji rep, mirisavka, krestac, ježevica, mekuš, ljulj, mala livadarka, kukuruz i slične.

Treću grupaciju čine zeljaste korovske biljke sa ljetno-jesenskim otpuštanjem polena. Čini je mali broj biljaka, ali sa veoma opasnim polenom, koji pri niskim koncentracijama u zraku, izaziva alergijske reakcije. Između ostalih, to su bokvica, kopriva, štavalj, pelin, limundžik… Među njima je ambrozija ili fazanuša najznačajnija korovska biljka, veoma invazivna i sa najvećim alergijskim potencijalom koje na ovim prostorima unazad dvije do tri decenije nije bilo.

U evropskoj mreži mjerača polena

– Osnovni cilj monitoringa je procjena kvalitativno-kvantitativnog sastava polena alergogenih vrsta biljaka u donjim dijelovima troposfere tokom vegetacijske sezone na području Zeničko-dobojskog kantona. Praćenjem polinacije postižemo ranu identifikaciju, a redovnim informisanjem i davanjem preporuka i savjeta umanjujemo štetne posljedice koje alergije postižu. Dodatno, pripremamo dovoljan broj informacija za izradu i objavu polenskog kalendara ZDK, navodi Velić.

Kako navode u INZ, realizacija ovog projekta rezultirala je podnošenjem zahtjeva za pristup u Evropsku aeroalergenu mrežu (European Aeroallergen Network – EAN), a potom i prijemom u punopravno članstvo ove asocijacije, tako da je ova monitoring stanica postala sastavni dio evropske mreže polena.

EAN je baza podataka, osnovana 1986. godine u Beču u kojoj se skupljaju podaci o koncentraciji polena iz tzv. “monitoring jedinica” raspoređenih po gotovo svim zemljama Evrope kao i članstvo u timu za borbu protiv ambrozije.

Podaci o pojavljivanju, vrstama i koncentraciji polena, sedmično se zatim šalju u nacionalne centre koji podatke prosljeđuju u evropski koordinacijski centar.

– INZ intenzivno radi sa općinama i gradovima u ZDK ka proširenju mreže monitoringa polena za cijelo područje Kantona, te se tokom 2022. godine očekuje nabavka uzorkivača polena u općini Tešanj, te gradovima Zavidovići i Visoko, čime bi u potpunosti imali punu kontrolu početka i trajanja polinacije alergenih biljnih vrsta i pravovremenu informaciju za građane osjetljive na polen sa ciljem poduzimanja adekvatnih mjera zaštite, navodi Velić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU