1.6 C
Sarajevo
Utorak, 28 ožujka, 2023

INZ počeo realizaciju dva projekta iz oblasti zaštite okoliša

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je započeo sa realizacijom dva Projekta iz oblasti zaštite okoliša, za koje su odobrena sredstva po Javnom pozivu za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2019. godinu, a u skladu sa usvojenim Programom utroška sredstava Fonda za zaštitu okoline Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Prvi projekt je “Uticaj otpadnih voda na kvalitet riječnog vodotoka rijeke Bosne na području ZDK”, a njime rukovodi načelnik Službe za hemijsku dijagnostiku Instituta doc.dr.sc. Amir Ibrahimagić, dipl.ing.MLD.

Drugim projektom, “Ekološki i veterinarsko-zdravstveni aspekti uticaja farmi peradi na okoliš i stanovništvo sa prijedlogom mjera za zaštitu okoliša i stanovništva” rukovodi Rusmir Goletić, dr.vet.med., stručni saradnik za veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju u INZ.

Projekti će biti realizovani od strane projektnih timova Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a finansirani su dijelom od sredstava INZ-a i dijelom od sredstava Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, a u skladu sa Odlukom o dodjeli sredstava za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2019. godinu.

Značaj navedenih Projekata se vidi već iz naziva samih Projekata, tako da INZ i ovim svojim aktivnostima nastoji da doprinese sveukupnoj zaštiti okoliša na području ZDK ali i zaštiti javnog zdravlja stanovništva općenito, što nam je svako i uloga kao ustanove koja se bavi javnim zdravljem ljudi i životinja.

 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU