12 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Irački sud osudio na smrt još dvojicu Francuza

Irački sud u ponedjeljak je osudio na smrt još dvojicu Francuza zbog pripadnosti Islamskoj državi, saopćio je tužilac Reutersu, čime je ukupan broj francuskih državljana koji čekaju na pogubljenje u Iraku porastao na 11.

Na presude se može uložiti žalba. Vlada predsjednika Emmanuela Macrona tvrdi da se Francuska protivi smrtnoj kazni, ali da poštuje irački suverenitet. 

Irački sudovi trenutno sude hiljadama sumnjivih boraca Islamske države, uključujući i stotine stranaca, od kojih du mnogi uhapšeni dok se osipalo uporište džihadista. Grupa je proglasila ultra-radikalni “kalifat” koji se protezao dijelovima Iraka i Sirije u 2014.

Jedanaest osuđenih ljudi nalazi se među 280 iračkih i stranih zarobljenika predanih iračkim vlastima u februaru od Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje uživaju američku podršku. Vojni izvori tada su saopćili da je u grupi bilo 14 francuskih državljana, ali da su neki stranci s dozvolom boravka u Francuskoj pogrešno navedeni kao državljani.

Tunižanin je osuđen na smrt skupa s nekim Francuzima u prošloj sedmici. Drugi Tunižanin bit će izveden na suđenje naredne sedmice.

Grupa za ljudska prava Human Rights Watch saopćila je u petak da je jedan Francuz osuđen prošle sedmice poručio sudu kako je davao izjave pod prinudom a drugi je kazao u sudnici da je bio mučen.

- Oglašavanje - irački sud osudio na smrt još dvojicu francuza

HRW procjenjuje da je 11 francuskih državljana prebačeno u Irak u februaru, prenosi Reuters.

(FENA) M.L.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima