Islamska zajednica BiH donirala Merhametu

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uručila je MDD Merhamet donaciju finansijske pomoći u iznosu od 30.000 KM za ishranu izbjeglica i migranata koji se nalaze u našoj državi.

Ugovor o donaciji danas su potpisali direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ zajednice u BiH Zejnil Rebihić i predsjednik MDD Merhamet Kenan Vrbanjac.

To nije prva donacija i prva pomoć koju Islamska zajednica u BiH izdvaja i pruža izbjeglicama i migrantima. U više navrata donirana je pomoć u hrani i lijekovima organizacijama koje u zakonskim okvirima pomažu migrantima, a reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je obišao migrante u Bosanskoj Krajini.

– Današnja ramazanska donacija je samo nastavak pomoći koju Islamska zajednica u BiH, u skladu sa svojim mogućnostima, pruža ne samo svojim članovima i pripadnicima, nego i svim ljudima u potrebi – kazao je Rebihić.

Saradnja Islamske zajednice i Merhameta je intenzivirana od 2013. godine na projektima pomoći izbjeglicama i migrantima iz Sirije, stoga predsjednika Vrbanjca raduje nastavak te saradnje.

– Značajna pomoć Islamske zajednice omogućit će Merhametu da osigura hranu za sirijske izbjeglice i migrante i na taj način ćemo im zajedno pomoći i olakšati im život – kazao je Vrbanjac.

Današnje potpisivanje ugovora o pružanju pomoći izbjeglicama i migrantima, kako je kazao Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije i glasnogovornik IZ u BiH, samo je još jedna od humanitarnih akcija koje u mjesecu ramazanu Islamska zajednica u BiH organizira kako bi se pomoglo različitim kategorijama društva u svakom dijelu BiH.

– Iako su to simbolična sredstva koje je IZ u BiH izdvojila, ovo je i poruka međunarodnim organizacijama i vlasti u BiH da pomognu više kako bi se gradovi i dijelovi BiH, prije svega Bosanska Krajina, lakše nosili s izazovom migrantske krize – rekao je Jusić.

Prema islamskom nauku, mjesec ramazan je mjesec darivanja i suosjećanja i u islamskoj tradiciji Bošnjaka je ustaljena praksa da se naročito u ovom mjesecu ukazuje posebna pažnja prema ljudima koji su u nevolji ili trebaju bilo kakve pomoć.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU