5.5 C
Sarajevo
Srijeda, 7 prosinca, 2022

Ispraćene dvije grupe hadžija iz Tuzle

Rano jutros, te danas popodne iz Tuzle su ispraćene dvije grupe hadžija.

Hadžije su autobusima prevezene do džamije Kralj Fahd u Sarajevu, a onda dalje do Međunarodnog aerodroma Sarajevo, odakle je avionima planiran odlazak za Medinu.

– Aktivnosti u vezi s odlaskom naših hadžija na hadž tekle su na području muftijstva tuzlanskog prema planu i prema uputstvima Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Danas svjedočimo najsvečnijem dijelu ovogodišnjeg programa koji se realizira na našem području – izjavio je Muhamed Hasanspahić, sekretar muftijstva tuzlanskog.

S područja muftijstva tuzlanskog put Mekke ove godine odlazi 296 hadžija. Prije ispraćaja proučena je ikrar dova.

– Organizacija je jako kompleksa budući da se na području Saudijske Arabije nalazi nekoliko miliona hadžija. Ali, Islamska zajednica uradila je sve besprijekorno da olakša boravak i samo obavljanje svih obreda našim hadžijama – kaže vodič Asmir Imamović.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života trebaju ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uvjete za to. Dan Arefata je u subotu, 10. augusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Dan Arefata. Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

  Drski razbojnik poprskao Sarajliju "peper sprejem" i opljačkao ga

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje u nedjelju, 11. augusta.

(FENA)


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU