31.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  Ispravljena greška na markici/ Travničkoj tvrđavi “vraćena” munara

  Prije oko mjesec dana na Travničkoj tvrđavi promovisana istoimena poštanska marka koju je izdala BH Pošta, a na inicijativu Općine Travnik.

  Direktor Službe marketinga BH Pošte, Mugdim Mandžuka istakao je tada da BH Pošta kao društveno-ogovorna kompanija nastoji svojim filatelističkim izdanjima skrenuti pažnju na sav raskoš i značaj historijskih zdanja koja su odolijevala vremenu i danas ponosno stoje da nas podsjete na bogatu historiju naše zemlje i njenih naroda. “Misija poštanskih maraka je da putuju svijetom i da kao ambasadori ukazuju na sve ono na šta smo kao zemlja i narod ponosni, bilo da se radi o historiji, kulturi, znamenitim ličnostima, prirodi kojom obilujemo ili raznim događajima, godišnjicama, jubilejima” – dodao je Mandžuka.

  Nakon promocije uočena je greška na markici, odnosno nedostatak munare. Odmah su se oglasili iz BH Pošte da će grešku ispraviti, što je  i učinjeno.

  Travnička tvrđava, raskošna i prkosna, dobila je svoju poštansku marku u 10.000 primjeraka, a autor marke je dizajner BH Pošte, Tamer Lučarević. Ova poštanska marka svijetu će pokazati ne samo ljepotu zdanja, nego značaj tvrđave kao polazne tačke nastanka grada Travnika. Važno je napomenuti da je bosansku utvrdu Travnik, na ovom prirodnom grebenu sagradio kralj Tvrtko II Kotromanić početkom 15. vijeka prepoznajući i nevjerovatnu prirodu koja je okružuje. Stari grad u Travniku jedan je od najljepših i najočuvanijih objekata srednjovjekovne Bosne i Hercegovine.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU