Istraživanje: Žene trebaju više sna od muškaraca

Istraživanje pokazalo: Žene trebaju više sna od muškaraca – zašto?

Neuroznanstvenik Jim Horne smatra da žene mogu doživjeti povećanu razinu psihološkog stresa zbog nedostatka sna, ali da to nije toliko vjerovatno za muškarce.

U izjavi za Mail Online profesor Horne je rekao da žene obavljaju više zadataka istovremeno, zbog čega više koriste mozak tokom dana, pa ženskom mozgu treba više vremena za oporavak.

 – Što više preko dana koristite mozak, to će mu trebati više sna da se oporavi. Žene imaju tendenciju obavljati višestruke zadaće, rade puno toga odjednom i fleksibilne su pa mozak koriste više nego muškarci. Zbog toga je njihova potreba za spavanjem veća, pojasnio je.

istraživanje
istraživanje: žene trebaju više sna od muškaraca

Horne ističe da ženama u prosjeku treba dvadeset minuta više sna nego muškarcima, ali ta brojka varira od žene do žene. Također, navodi da će muškarcima čiji posao uključuje “donošenje odluka i lateralno razmišljanje” vjerovatno trebati više sna, prenosi Index.

Horne je do ovih podataka došao istraživanjem koje je proveo među 210 muškaraca i žena 2010. godine, a objavljeno je u časopisu Journal of Sleep Research.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU