Iz Sindikata obrazovanja SBK poručuju: U škole se trebaju zapošljavati prvorangirani s liste

Provedba uredbe, kojom su definirani uvjeti prijema radnika u javnom sektoru Srednjobosanskog kantona (SBK), odrazila se i na zaposlene u osnovnim i srednjim školama.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg obrazovanja SBK-a Abdulah Serezlija kaže kako je osnovna odlika ove uredbe “da svi kandidati trebaju proći određenu provjeru znanja, te da su direktori ti koji imaju konačnu odluku o prijemu ljudi s liste“.

-Ono što mi nismo nikako htjeli da prihvatimo je da na traženo mjesto može biti izabran nižerangirani od prvog s liste. Drugi dio, koji je nama bitan, je da smo ljude koji nemaju punu normu ili bi mogli postati tehnološki višak uspjeli zaposliti u neku drugu školu – istaknuo je.

Smatra da su se, u posljednje vrijeme, pojavile izvjesne nedoumice kada je u pitanju provođenje spomenute uredbe u praksi, te da su pojedini direktori škola “počeli da prave kriterije po svom nahođenju“.

-Obratili smo se inspekciji rada koja je uputila pismo svim školama, da ispoštuju dogovore sa sindikatom. S druge strane, shodno dogovoru s resornim ministarstvom, a na bazi postojećeg kolektivnog ugovora, zadržali smo određene elemente za rangiranje naših radnika – kazao je.

Od velike važnosti je, dodaje, to što je Sindikat zaštitio članove koji su u radnom odnosu, i omogućio onima koji se prijavljuju na aktulne konkurse u školama, proceduru na osnovu koje će moći biti rangirani na adekvatan način.

-Pozivamo direktore da u škole primaju prvorangirane s liste, a ne osobe koje bi mogle sutra biti predmet razmatranja slučajeva nepotizma i korupcije u obrazovanju. Takve primjere smo spremni javno obznaniti – naglasio je.

Ističe kako će sindikalni predstavnici zbog “prevelike koncentracije moći kod direkora“ insistirati da ta mjesta budu “nepolitička“, odnosno da se broj direktorskih mandata ograniči na dva.

-Većina direktora je na toj poziciji već dvadeset godina, s mogućnošću ličnog odlučivanja u zapošljavanju. To je nešto što nečiju sudbinu trajno može vezati, a pogotovo zbog činjenice da imaju i konačnu riječ prilikom ocjenjivanja radnika u napredovanju – kazao je Serezlija.

Zaključuje da je jedino pravo rješenje za takvo stanje “depolitizacija obrazovanja i ograničenje broja direktorskih mandata“.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU