-1.1 C
Sarajevo
Utorak, 31 siječnja, 2023

Izabrani najbolji bh. sportisti s invaliditetom za 2022.

Sportski savez invalida Federacije BiH sinoć je organizirao izbor najboljih sportista s invaliditetom BiH za 2022. godinu.

Ovom prilikom dodjeljeni su pehari i priznanja brojnim sportistima koji su doprinijeli uspjehu bh. sporta, a proglašene su i najbolje ekipe, treneri i sportski radnici.

Po izboru UO Sportskog saveza invalida FBiH, kapiten reprezentacije sjedeće odbojke BiH Sabahudin Delalić najuspješniji je sportista u paraolimpijskim sportovima. Reprezentaciji sjedeće odbojke BiH pripao je i pehar za najuspješniju ekipe u paraolimpijskim sportovima. Za najuspješnijeg trenera u paraolimpijskim sportovima priznanje je dodijeljeno sportskom treneru reprezentacije Ifetu Mahmutoviću.

Pehari uspješnim sportistima u paraolimpijskim sportovima dodijeljeni su i košarkaškom reprezentativcu u kolicima Rami Rekanoviću, kao i stonoteniseru Edibu Šahmanu iz ZDK-a.

Najuspješnija sportistkinja u kategoriji ostalih sportova je Razija Kostić (pikado) iz BPK Goražde, a pehar je dodijeljen i Emini Zahirović (kuglanje) iz Kantona Sarajevo.

U muškoj konkurenciji u kategoriji ostali sportovi najuspješniji je bio ribolovac Amir Spahić iz ZDK, a pehari su dodijeljeni i Kemalu Kardašu (kuglanje) iz ZDK te Huseinu Odobašiću (pikado) iz TK.

Najuspješnija sportska ekipa u ženskoj konkurenciji u kategoriji ostalih sportova je reprezentacija ZDK u kuglanju, a uspješnom je proglašena i reprezentacija Kantona Sarajevo u pikadu.

  Ostavio dubok trag u BiH nogometu ali i u Austriji

U muškoj konkurenciji u paraolimpijskim sportovima, uz reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci, uspješnim su proglašeni i reprezentacija ZDK u stonom tenisu i reprezentacija BiH košarke u kolicima.

Najuspješnija ekipa u muškoj konkurenciji u ostalim sportovima je reprezentacija ribara iz TK, a priznanja su dodijeljena i uspješnim ekipama reprezentacije malog fudbala iz USK i reprezentacije pikada iz TK.

U kategoriji uspješnih trenera u paraolimpijskim sportovima priznanja su pripala i Behudinu Bojgoriću, treneru reprezentacije košarke u kolicima, dok je u kategoriji ostali sportovi za najuspješnijeg trenera proglašen Drago Jakić (ribolov) iz TK, a uspješan je bio i Ševal Malčinović (pikado) iz TK.

Priznanja su dodijeljena i uspješnim sportskim radnicima Ilijasu Crnici iz SBK, Edvinu Džambegoviću iz BPK Goražde, Ibrahimu Hasanspahiću iz ZDK i Sabahudinu Kasumoviću iz TK.

Savez je takođe dodjelio priznanja i mladim perspektivnim sportistima Jasminu Brkiću (sjedeća odbojka) i Nijazu Noćajeviću (ribolov).

Predsjednik UO Sportskog saveza invalida FBiH Senad Hasović uručio je posebna priznanja i zahvalnice predstavnicima Ministarstva za pitanje boraca odbrambeno oslobodilačkog rata FBiH, BH telecomu, načelniku općine Stari grad Ibrahimu Hadžibajriću, direktoru Apel prometa iz Travnika Ekremu Julardžiji i direktoru Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH Ahmetu Baljiću.

  Anel Hajrić novi fudbaler Željezničara

Posthumno priznanje je dodijeljeno dugogodišnjem sportskom radniku i treneru reprezentacije u sjedećoj odbojci BiH Ševki Nuhanoviću.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU