Izbjegavajte ovu riječ ako želite sačuvati brak

Možemo odabrati da “oduvamo” jer znamo da su oni jedina osoba koja će nas voljeti “bez obzira na sve”. Ipak, nikada nije prikladno koristiti jednu riječ kada se svađate sa supružnikom, kaže bračna savjetnica i psiholog Debora Mekfeden.

“Riječ na koju mislim je ‘razvod’ kada jednom izgovorimo tu riječ, ne možemo je uzeti nazad. Korištenje riječi ‘razvod’ može imati negativan uticaj na vaš brak, što može prouzrokovati nepopravljivu štetu”, tvrdi savjetnica, prenosi “YourTango”. Pronašla je tri razloga zašto je riječ toliko štetna za korištenje tokom svađe.

Manipulacija

“Možda ubacujete riječ ‘razvod’ u svoje argumente kako biste natjerali svog supružnika da samo ućuti. Izgovarate riječ, nadajući se da će se svađa završiti i da ćete dobiti svoj put i izbjeći dalju diskusiju”, objašnjava Mekfeden.

Međutim, on tvrdi da je to čista manipulacija i da u tom trenutku možemo dobiti šta želimo, ali problem i dalje postoji i ponoviće se.

Izaziva stres i anksioznost

Razvod se našem supružniku osjeća kao ultimatum, a ultimatume niko ne voli. Oni čine da se osjećamo satjeranim u ćošak zbog osobe koja bi trebala da nas voli više od bilo koga na svijetu.

“Kada izgovorite riječ ‘razvod’, vaš supružnik bi mogao zaključiti da je za njega bolje da rizikuje da izgubi vašu ljubav, a možda i samu vezu”, upozorava savjetnica.

Navodi vašeg partnera da razmišlja o razvodu

Kada naš supružnik čuje riječ ‘razvod’ koja se koristi u našim raspravama, on to može čuti kao prijetnju.

“Bez obzira koliko dugo ste u braku, ne trebate govoriti o razvodu osim ako to nije ono što namjeravate uraditi. Ne koristite tu riječ u žaru svađe kao prijetnju da sebi osigurate ‘pobjedu’ prisiljavajući svog supružnika da odustane”, savjetuje Mekfaden.

Prijetnja razvodom nikada nije način za rješavanje problema u vezi. Ako koristimo tu riječ svaki put kada se svađamo sa supružnikom, oni bi mogli doći do tačke u kojoj će pomisliti: “Hajde samo da prekinemo agoniju i da se razvedemo”.

Možda nam to nije bila namjera, ali sada je to postalo realnost za koju nikada nismo mislili da će se zaista dogoditi.

“Prestanite koristiti ovu riječ u svojim argumentima i počnite raditi na svojim problemima”, kaže savjetnica.

Ponekad čak i jednostavne stvari mogu postati veliki problemi, ako izbjegavamo govoriti o njima kada se razgovori zahuktavaju, ili ako prijetimo prekidom veze ako ne dobijemo ono što želimo, prenosi Index.hr.

“Sve dok ste zajedno u vezi, bit će trenutaka kada se nećete slagati. Svađe će se desiti, ali to ne znači da ćete se razvesti. Naučite kako se boriti i pravično rješavati sukobe. Ako vam je potrebna pomoć, pronađite dobrog savjetnika koji vam može ponuditi smjernice za bolji i sretniji brak”, zaključila je Mekfaden.

BONUS VIDEO:

JEDNA RIJEČ MOŽE UNIŠTITI BRAK Nikako je nemojte izgovarati ako želite zadržati partnera appeared first on Aloonline.ba.

Izvor: ( aloonline.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU