5.5 C
Sarajevo
Srijeda, 7 prosinca, 2022

Izetbegović: Niko nije izgubio ni popustio, besmisleno je da Dodika zovu izdajnikom

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da će planovi vezani za NATO biti stvar kompromisa, odnosno reducirani planovi prihvatljivi za sve strane u BiH, a prije svega za Predsjedništvo BiH i sam NATO.

„Ja ne bih dalje jer svako dalje detaljisanje će izazvati reakcije sa druge strane. Možemo zakovati stvari i upropastiti šansu“, kazao je Izetbegović dodavši da ne dolazi u obzir ANP kakav je bio urađen, prenosi Fokus.

On je kazao da članom tri potpisanog Sporazum o principima formiranja vlasti na državnom nivou koji se odnosi na NATO nije sve precizirano.

„Kad pogledate taj član tri, nema govora da sam ja tu nešto izgubio ili popustio. Može se reći da nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da ulaze u detalje. Volio bih da smo taj dan uspjeli da riješimo tu stvar. Nismo mogli. Gospodin Dodik nije bio za to, odbijao je to. Bio sam na vezi sa gospodinom Komšićem. On je, naravno, insistirao na tome, ali nismo uspjeli da i taj detalj definiramo“, kazao je predsjednik SDA.

  Sve je više zaraženih koronavirisom i mrtvih izvan Kine, novo upozorenje šefa WHO-a

Kada su kritike opozicije u entitetu RS u pitanju, Izetbegović ističe da su oni izradili plan koji se odnosi na NATO te da ga Dodik može samo prihvatiti kao takvog ili reduciranog.

– Besmisleno je da ga oni nazivaju izdajnikom – dodao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da je razgovarao sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom, kojem je objasnio situaciju u vezi sa NATO integracijama.

„Oni su bili malo zabrinuti sa tim što nije definirana stvar u vezi ANP-a. Ja sam im dao to objašnjenje koje sam dao vama i oni su zadovoljni sa tim rješenjem. Naravno da insistiraju na ANP-u“, kaže Izetbegović.

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Nezavisne novine kazao je da o slanju ANP-a nije bilo dogovora i da Sporazum i principe koji su potpisani treba pročitati onako kako piše.

„Vuk Karadžić je rekao: “Čitaj kao što je napisano”, kazao je Dodik.

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU