Izetbegović: U BiH ćemo imati status quo dok SNSD ne promijeni stavove

Stvari u Bosni i Hercegovini bit će status quo sve dok Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne odluči prihvatiti da entitet ne može komandovati državom te da se ne može načeti ili rasturiti ustavnopravni konstrukt države BiH.

Kazao je to danas predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovarajući na pitanje o tome kada bi vlast u BiH mogla biti formirana imajući u vidu da su izbori održani prije godinu dana.

– SNSD mora razumjeti da se mora poštovati Ustav i vladavina zakona, ali i svi zakoni i sve strategije za koje su i oni svojedobno digli ruke – podvukao je Izetbegović.

Osvrnuo se danas i na izjavu predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića da kada bi SDS pokrenuo procese formiranja vlasti na nivou države relativno lako bi se to postiglo, ali Izetbegović kaže da ne zna šta bi se novo dobilo.

– Sada imamo Vijeće ministara BiH koje funkcionira i mogli bismo ponovo dobiti isti saziv Vijeća ministara, ali ne vjerujem da bi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH bila za takvu opciju – zaključio je Izetbegović.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU