Izgradnja kolektora Drivuša – Bojin vir predstavlja korak ka unapređenju životnog standarda

U sklopu razvojnog projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici”, počela je izgradnja prve faze kanalizacionog kolektora Drivuša – Bojin vir, na potezu od Bojinog vira do Raspotočja. U ovoj fazi će biti izgrađeno 1,7 km kanalizacionog kolektora s pripadajućim revizionim oknima, te jedna prepumpna stanica. Vrijednost navedenih radova iznosi približno 950.000 KM, a radove izvodi kompanija Mibral d.o.o. Sarajevo.

Ovaj korak ostvaren je uz podršku donatorskih sredstava Njemačke razvojne banke KfW i Švicarskog sekretarijata za ekonomske odnose SECO, uz finansijski doprinos Grada Zenice.

Napominjemo da je kompanija Mibral d.o.o. Sarajevo već okončala radove na izgradnji produžetka glavnog lijevoobalnog kolektora u dužini 5,2 km.

Ističemo riječi predstavnika JP “ViK” d.o.o. Zenica: “Ponosni smo što uspješno traje realizacija izgradnje ovog ključnog dijela kolektora, čime doprinosimo zaštiti okoliša i podizanju kvaliteta života građana Zenice.”

Projekt obuhvata ne samo izgradnju kolektora već i planiranje Postrojenja za tretman otpadnih voda, čija se izgradnja očekuje krajem godine. Ovaj važan infrastrukturni projekt ima za cilj rješavanje problema otpadnih voda u naseljima Bojin vir, Raspotočje i Drivuša, gdje trenutno ne postoji adekvatna kanalizaciona mreža. Otpadne vode iz ovih naselja dosad su završavale u rijeci Bosni ili potocima, stvarajući ekološke probleme.

Grad Zenica, uz podršku navedenih donatora, nastavlja s aktivnostima na osiguravanju uslova za nastavak izgradnje kanalizacionog kolektora od Raspotočja do Drivuše. Očekuje se da će ovaj segment projekta biti realiziran tokom ove i naredne godine, dodatno doprinoseći poboljšanju infrastrukture i kvaliteta života građana.

Naglašavamo da se radovi odvijaju s ciljem da minimiziraju poteškoće za sugrađane, dok iz JP “ViK” d.o.o. Zenica apeluju na strpljenje građana, u nadi da će njihov doprinos progresu grada biti od ključnog značaja.

The post Izgradnja kolektora Drivuša – Bojin vir predstavlja korak ka unapređenju životnog standarda appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU