27.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Izložba arhitektonskih ostvarenja i predavanje tuzlanskih arhitekata

  Asocijacija arhitekata u BiH i Centar za kulturu Tuzla i ove godine u Tuzlu dovode tradicionalnu selektivnu izložbu najboljih arhitektonskih ostvarenja – Collegium Artisticum 2019 – Arhitektura. Izložba će biti otvorena u četvrtak 21.11.2019. godine u Ateljeu Ismet Mujezinović, sa početkom u 19:30 sati, a pred otvorenje, sa početkom u 18:00 sati, bit će održan prateći program predavanja i prezentacija.

  Collegium Artisticum – arhitektura je najznačajnija, najstarija i jedina godišnja smotra arhitekture u BiH. Tročlana stručna internacionalna komisija za selekciju i valorizaciju radova ovogodišnje izložbe Collegium artisticum 2019 – Arhitektura, koju su činili: Adnan Harambašić, Grozdana Šišović i Aljoša Dekleva, je od 56 pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine, odabrala 39 radova koji su izloženi na ovogodišnjoj izložbi Collegium artisticum.

  U kategoriji „Realizacija“ selekciju je prošlo ukupno 13 radova, u kategoriji „Enterijer“ 13 radova, dok je u kategoriji „Ideja“ selekciju prošlo 11 radova i 2 rada van kategorije.

  Ovom izložbom Asocijacija arhitekata u BiH teži da otvori širi dijalog o kvaliteti arhitektonske produkcije širom BiH, te podstakne sve profesionalce da sudjeluju u ovoj smotri arhitekture i podizanju kvaliteta izgrađenog prostora.

  U selekciju od 13 radova u kategoriji Realizacija odabrana su čak dva projekta poznatog tuzlanskog arhitektonskog ureda Novi dom. Odabrani projekti tuzlanskih arhitekata Jure Pranjića i Ane Bosankić su stambeno-poslovni kompleks uprave ŠSF na Bjelavama u Sarajevu i Zavjetna kapela na Svetištu Kondžilo kod Teslića.

  Program izložbe nadopunjen je prezentacijom četiri projekata tuzlanskog arhitektonskog ureda Novi dom koji su u posljednje tri godine odabrani u selekciju izložbe najbolje bosanskohercegovačke arhitekture Collegium artisticum.

  je u strogu selekciju izložbe uvršten njihov projekt realizacije Kapele sv.Franje u Gornjem Vukšiću, a 2018. je u kategoriji enterijer odabran njihov projekt rekonstrukcije enterijera nacionalnog spomenika Crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom.
  Ovi projekti arhitektonskog ureda Novi dom, kao i ovogodišnja dva odabrana projekta, bit će detaljno predstavljeni na uvodnom programu pred otvorenje izložbe na kojem će se kratkim prezentacijama predstaviti i poznati svjetski proizvođač krovnih prozora Velux, te firma Conty plus vodeći brend na tržištu pločastih materijala i vrhunskih okova.

  Uvodni program predavanja i prezentacija počinje u 18:00 sati, a izložba će biti otvorena u 19:30 sati.

  Nakon otvorenja izložbe svi gosti su pozvani na druženje uz koktel koji je organiziran u suradnji sa Deli Catering-om, dugogodišnjim partnerom Asocijacije arhitekata u BiH na svim događajima u Tuzli.

  Izložba u Tuzli ostaje otvorena do kraja novembra.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU