Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić primio je delegaciju Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK u kojoj su bili predsjednik Skupštine Harun Aliefendić te predsjednk i članica Upravnog odbora Selvedin Dedić i Amela Šekić.

Koalicija organizacija osoba s invaliditetom formirana je 2017. godine, a okuplja 16 udruženja osoba sa invaliditetom sa područja ZDK. Nastala je kao potreba da se na adekvatan način odgovori na potrebe osoba s invaliditetom u našem kantonu, kao i potrebe davanja smjernica za implementaciju Strategije u oblasti invalidnosti u FBiH.

Predstavnici Koalicije informirali su premijera Ganića i ministricu Šabanović o radu i realizovanim aktivnostima na provedbi Akcionog plana iz oblasti invalidnosti za period 2016. – 2018. godina, založivši se za izradu novog akcionog plana kojim bi se trebale definisati aktivnost na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Također, ukazali su i na neriješeno pitanje reprezentativnosti na nivou FBiH, kao i problem nedostatka prostora za rad u Zenici.

Izrazili su zahvalnost Vladi Zeničko-dobojskog kantona na kontinuiranoj podršci, kao i zbog činjenice da je Koalicija jedna od sedam nevladinih organizacija kantonalnog karaktera kojima je u 2019. odobrena finansijska pomoć iz budžeta ZDK za realizaciju programa rada.

Premijer Ganić je najavio nastavak podrške, kao i pomoć Vlade u rješavanju aktuelnih problema, kako bi se osobama sa invaliditetom olakšala svakodnevnica i omogućili bolji uslovi za život, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a.

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o