Izraelska vojska: Preuzeli smo kontrolu nad zgradama Vlade u Gazi

Izraelska vojska objavila je danas da je preuzela kontrolu nad zgradama Vlade palestinske islamske organizacije Hamas, u Gaza Cityju, uključujući parlament i sjedišta policije.

Od napada Hamasa 7. oktobra, u kojima je ubijeno više od 1.200 ljudi u Izraelu, većinom civila, izraelska vojska je neprestano bombardovala Pojas Gaze, a sada i tenkovi stežu opsadu glavnog grada u toj enklavi, posebno oko bolnica.

One služe, kako tvrde izraelski lideri, kao logističke i vojne baze, prenosi agencija France press. Kako je navela vojska, osvojena je i kuća guvernera u Gazi, u kojoj su navodno bile kancelarije vojnog i obaveštajnog krila Hamasa i druga mjesta na kojima su pripremani napadi, započeti 7. oktobra. Osvojena je i zgrada fakulteta koja je, kako se tvrdi, “služila za proizvodnju i razvoj oružja” i još jedan kompleks Hamasa sa bazom za obuku, komandnim centrom i pritvorom.

Na slikama koje su dospjele na društvene mreže vide se vojnici u zgradi parlamenta i štabu vojne policije.

Palestinski parlament, čije bi sjedište trebalo da bude na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, gdje je Palestinska uprava, ne funkcioniše već godinama i zvanično je raspušten 2018. Otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom 2007, pobijedivši snage lojalne Fatahu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, dvije palestinske teritorije imaju dvije paralelne vlasti.

U pojasu Gaze je u izraelskom bombardovanju iz vazduha, sa mora i sada tenkova poginulo više od 11.000 ljudi, među njima dvije trećine žena i djece po podacima tamošnjeg Ministarstva.

federalna.ba/Beta

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU