Izvučeno tijelo planinara Radeta Šimića koji je stradao na Prenju

Uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH tijelo jučer stradalog planinara Radeta Šimića evakuirano je sa mjesta nesreće kod vrha Cetina na Prenju u Jablanicu

U nesreći je lakše povrijeđen i Radetov kolega koji je s njim bio na Prenju. Odmah po dojavi, na mjesto nesreće su krenuli timovi za spašavanje Gorskih službi za spašavanje (GSS) sa preko 50 spasilaca.

“Po iznimno teškim vremenskim uslovima uz jaku buru i temperature ispod -20 stepeni, pripadnici gorskih službi spašavanja pripremili su tijelo za evakuaciju i transportovali ga do mjesta pogodnog za izvlačenje helikopterom. Ovom prilikom ističemo iznimnu stručnost i zalaganje posade helikoptera Oružanih snaga BiH”, naveli su iz GSS BiH.

https://www.facebook.com/gssubih/posts/3136136649943055

Stradali Rade Šimić je bio pripadnik Oružanih snaga BiH. Imao je čin poručnika i radio je kao kontrolor i časnik za materijalno finansijske poslove.

Rade je poginuo nakon što ga je lavina bacila na stijenu, nakon čega je njegovo tijelo bilo na nepristupačnom terenu te je zbog toga akcija spašavanja dugo trajala.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU