-0.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

JAČANJE PODUZETNIČKE INFRASTRUKTURE I START-UP PODRŠKE U SBK

Projekat„SARADNJOM DO BOLJE KONKURENTNOSTI – SBK“ koji realizuje Lokalno partnerstvo zapošljavanje SBK/KSB (LPZ SBK)  ima za cilj unapređenje lokalnog sistema podrške radi smanjenja broja nezaposlenih i njihovog jačeg aktiviranja na tržištu rada sa fokusom na teže zapošljive skupine.

Trenutno se provode projektneaktivnosti na jačanju poduzetničke infrastrukture za start-up podršku u općinama Travnik, Jajce, Novi Travnik i Vitez. U ovim općinama su u toku adaptacije prostora i opremanje biznis inkubatora za start-up podršku na način koji je prihvatljiv mladima za rad i saradnju na razvoju vlastitih poslovnih ideja.

U mjesecu oktobru će biti objavljen i javni poziv za start-up podršku mladima do 35 godinaza učešće na poduzetničkoj obuci prema ISIYB (Start andImproveYourBusiness – Započni i unaprijedi posao) metodologiji Međunarodne organizacije radakao i za mentorsku i finansijsku podršku prilikom razvoja i pokretanja poslovnih ideja.

Projekat „Saradnjom do bolje konkurentnosti – SBK“ finansira i izradu strategije razvoja ljudskih resursa u SBK/KSB čija je realizacija u toku a koja će predstavljati jasan strateški pravac, kroz mjere i programe, ka izgradnji zajednice za sve građane sa visokom zapošljivošću a koja odgovara dinamici tržišta rada i prati principe održivog razvoja.

  COVID 19 i škole - Zajednički i neprestani rad umanjuje posljedice pandemije

Do kraja godine će biti objavljeni javni pozivi za nezaposlene osobe sa evidencije zavoda za zapošljavanje za besplatnu obukui pre/kvalifikaciju kroz dva nova certificirana modula obuke u SBK/KSB i to za CNC operatere i njegovatelje/ice. Nakon uspješno završene obuke i sticanja certifikata nezaposlenim osobama će biti pružena mogućnost zapošljavanja kod poznatih poslodavaca, partnera u projektu, kao i u drugim zainteresovanim preduzećima.

Projekat „SARADNJOM DO BOLJE KONKURENTNOSTI – SBK“implementiraLokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK/KSB (LPZ SBK) koga čine: Regionalna ekonomska zajednica „REZ“ d.o.o., Služba za zapošljavanje SBK/KSB, Ministarstvo za privredu SBK/KSB, Sveučilište/Univerzitet „Vitez“, Srednja mješovita tehnička škola Travnik, Centar za edukaciju mladih CEM, Općina Vitez, Općina Novi Travnik, Općina Jajce, Općina Travnik, GS-TMT d.o.o. Travnik, A&F d.o.o. Jajce, MAKS d.o.o. Vitez i  PU „Linija života“ Donji Vakuf.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK/KSB je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU