30.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  Jajce: Posadili 1.000 sadnica bijelog bora na Gornjem Bešpelju (FOTO)

  Sadnja drveća nije rekreacija kojom se ljudi baš često bave niti je u novije vrijeme naročito popularna.

  Pojedinci koji se sjećaju organiziranih akcija pošumljavanja često te poduhvate prepričavaju povezujući ih s lijepim i nostalgičnim uspomenama. Sa željom da se naše društvo bavi humanim i plemenitim stvarima, pokrenuta je inicijativa prve akcije pošumljavanja pod nazivom “Zeleni Kvadrati Života”.

  Svjesni činjenice da se na području općine Jajce, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, o šumama ne vodi dovoljno računa, iako one predstavljaju jedno od najvećih prirodnih bogatstava našega podneblja, udruga “Mungos” je, u saradnji sa “Šumarijom Jajce” pokrenula akciju pod nazivom “Zeleni Kvadrati Života” s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite životne sredine i važnosti šumskog ekosustava.

  U subotu 2. studenog/novembra pedesetak volontera okupilo se na lokalitetu Gornji Bešpelj. Okupljenima su se obratili predstavnik “Šumarije Jajce” Velid Mešić, inicijator i koordinator projekta Jimmy Budeš te načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

  Poznato je da je kod nas ekološka svijest slabo prisutna, ako je uopće i ima. Stoga, osim o praktičnom dijelu ovoga projekta, govorilo se i o tome koliko je važno imati partnerski odnos prema prirodi. Nažalost, mi živimo u vremenu eksploatatorskog odnosa prema prirodi, a to neće dobro završiti, jer s prirodom treba surađivati, čuvati je i njegovati. Nakon obraćanja počela je sadnja koju su moderirali stručnjaci iz lokalne šumarije i gosti, inženjeri šumarstva iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

  Vrijedni volonteri posadili su 1.000 sadnica bijelog bora. Nakon rada uslijedio je zasluženi odmor, uz ručak i razgovor završilo je prvo izdanje akcije “Zeleni Kvadrati Života”. Sudeći po reakciji, svi učesnici otišli su sretni i zadovoljni svojim kućama, bogatiji za jedno novo i plemenito iskustvo.

  Nadamo se da je ova akcija obilježila početak jedne lijepe tradicije u budućnosti Jajca.

   

   

  (Jajce Online)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU