22 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022

  Jajce: Večeras otvaranje izložbe ‘Mi gradimo prugu, pruga gradi nas’

  Pitanje napretka čovječanstva/društva jedno je od najstarijih čovjekovih nedoumica: javilo se vjerovatno onda kada je čovjek organizirao vrijeme kao prošlost, sadašnjost i budućnost. Šta nam prošlost govori o (r)evoluciji? Može li nam historija objasniti stanje svijesti današnjice? Kako nam umjetnost pomaže u rješavanju historijskih nedoumica?

  Izložba “Mi gradimo prugu, pruga gradi nas” vam neće dati odgovore na ova pitanja. Naprotiv, ona će vam pomoći da se pitanja umnože. Izložba se realizira u okviru projekta The Living Museum, a partneri na projektu su Historijski muzej BiH, Univerzitet umjetnosti i King’s College iz Londona. Kroz projekt je napravljena platforma za inovativna istraživanja i interveniranja u Zbirku umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH, koja je zbog ovog projekta prebačena u centralni izložbeni prostor.

  Višemjesečno istraživanje studenata Odsjeka za grafiku pri Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu podrazumijevalo je i kustoski i umjetnički angažman: analizu tema, opservaciju likovnih tehnika, selekciju pojedinačnih radova, integrisanje radova u jedinstven tematsko-ekspozicioni okvir – i u konačnici, produkciju vlastitih umjetničkih radova.

  Studenti Ensar Hadžić, Marina Krsmanović, Faris Ramadanović i Stefan Savić su imali priliku da se upoznaju s tehnikama i temama o kojima govore likovna djela iz muzejske zbirke i da im djela najvećih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika nastala u Drugom svjetskom ratu i socijalizmu posluže kao inspiracija za stvaranje vlastitih radova.

    U auli sarajevske Vijećnice otvorena izložba 'Svjedok'

  Povezujući muzejske priče koje govore o ratu, industrijalizaciji i svakodnevnom životu sa sadašnjim društvenim fenomenima i problemima, autori ove postavke prave most između onog što je ušlo u historiju i onoga što će jednom postati historija.

  Ovim postupkom, kojim se briše jaz između socijalizma, kao historijske faze, i sadašnjosti, mladi umjetnici i kustosi pomažu da muzej dobije etiketu koju stalno treba imati : ŽIVI MUZEJ/THE LIVING MUSEUM!

  Izložba će biti otvorena večeras u galeriji Muzeja II zajedanja AVNOJ-a u Jajcu, s počekom od 18 sati.jajce: večeras otvaranje izložbe 'mi gradimo prugu, pruga gradi nas'

   

   

  (Jajce Online)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU